Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sud-àfrica demana al Tribunal Internacional de Justícia definir com a 'apartheid' les accions d'Israel a Palestina

L'ambaixador sud-africà a la Haia ha retret la "falta de voluntat" de la comunitat internacional per a responsabilitzar Israel de les seues polítiques i pràctiques

Els jutges de la Cort Internacional de Justícia en l'inici de la vista per genocidi contra Israel / Reuters

Sud-àfrica ha demanat aquest dimarts al Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) examinar “el règim institucionalitzat de lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries aplicades per Israel” en els territoris ocupats de Palestina, i ha demanat declarar que l'estat israelià sotmet els palestins a “un règim d'apartheid”.

L'ambaixador sud-africà a la Haia, Vusimuzi Madonsela, ha denunciat que “Israel discrimina i fragmenta tots els pobles palestins per a assegurar el manteniment de la dominació jueva israeliana”. Madonsela ha advertit que l'“apartheid israelià ha d'acabar” i “al poble palestí se li ha de permetre exercir el dret inalienable a l'autodeterminació”.

En un discurs, l'ambaixador ha subratllat que els palestins a Cisjordània “segueixen continguts per un mur que segrega”, víctimes de “polítiques discriminatòries” que inclouen “incursions violentes israelianes en llogarets, pobles, ciutats i camps de refugiats” palestins, “detencions arbitràries il·legals” de xiquets i adults, que són “indefinidament repetides sense juí, les eufemísticament conegudes com a detencions administratives”.

D'altra banda, ha alertat com els palestins a Gaza "han viscut en un enclavament segellat, fragmentat i segregat de Cisjordània, i sotmesos per Israel a repressió”. Madonsela també ha afirmat que, “en cadascun dels últims 136 dies, el món està presenciant a Gaza un assalt sense precedents, en velocitat i gravetat, violant els preceptes més bàsics del dret a la vida i la supervivència d'una població”.

El representant sud-africà ha retret la "falta de voluntat" de la comunitat internacional per a responsabilitzar Israel de les seues polítiques i pràctiques. Madonsela ha titlat de "fracàs" l'intent d'assegurar la retirada immediata, incondicional i total de les tropes israelianes; el fet de no haver aconseguit una fi immediata a l'ocupació israeliana i l'apartheid a Palestina, incloent-hi Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est, "encoratja Israel a tancar un nou punt crític, a cometre el crim de crims, un genocidi”, ha afirmat.

A petició de l'Assemblea General de l'ONU, la CIJ analitzarà aquesta setmana “les conseqüències legals derivades de les polítiques i pràctiques d'Israel en els territoris palestins ocupats, inclosa Jerusalem Est”. El Tribunal emetrà una opinió jurídica no vinculant.

L'ocupació de Gaza ja ha matat uns 28.000 civils i ha deixat devastada la Franja, amb 1,9 milions de desplaçats en un territori que habiten 2,3 milions de persones.

Va ser Sud-àfrica l'estat que, al final de desembre, va aconseguir que la CIJ emetera mesures cautelars i exigira per primera vegada a Israel passos “immediats i efectius” que impedisquen que es cometa un genocidi a la Franja. “La causa palestina ressona fortament en el poble de Sud-àfrica. La lluita palestina invoca records dolorosos de la nostra pròpia lluita contra l'apartheid, la segregació i l'opressió”, ha recordat l'ambaixador sud-africà.

Els EUA veten per tercera vegada una resolució per a demanar la fi de la guerra a Gaza

Aquest mateix dimarts, els Estats Units han vetat per tercera vegada una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre la guerra a Gaza. Aquesta vegada, la iniciativa l'havia presentada Algèria, que demanava "un alto el foc immediat" al territori palestí. La resolució ha tingut tretze vots a favor, una abstenció del Regne Unit i el vot en contra dels Estats Units, que ha sigut decisiu per ser un membre permanent (al costat de Rússia, la Xina, França i el Regne Unit).

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar