Sud-àfrica demana al Tribunal Internacional de Justícia definir com a 'apartheid' les accions d'Israel a Palestina

L'ambaixador sud-africà a la Haia ha retret la "falta de voluntat" de la comunitat internacional per a responsabilitzar Israel de les seues polítiques i pràctiques

Els jutges de la Cort Internacional de Justícia en l'inici de la vista per genocidi contra Israel
Els jutges de la Cort Internacional de Justícia en l'inici de la vista per genocidi contra Israel / Reuters

Sud-àfrica ha demanat aquest dimarts al Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) examinar “el règim institucionalitzat de lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries aplicades per Israel” en els territoris ocupats de Palestina, i ha demanat declarar que l'estat israelià sotmet els palestins a “un règim d'apartheid”.

L'ambaixador sud-africà a la Haia, Vusimuzi Madonsela, ha denunciat que “Israel discrimina i fragmenta tots els pobles palestins per a assegurar el manteniment de la dominació jueva israeliana”. Madonsela ha advertit que l'“apartheid israelià ha d'acabar” i “al poble palestí se li ha de permetre exercir el dret inalienable a l'autodeterminació”.

En un discurs, l'ambaixador ha subratllat que els palestins a Cisjordània “segueixen continguts per un mur que segrega”, víctimes de “polítiques discriminatòries” que inclouen “incursions violentes israelianes en llogarets, pobles, ciutats i camps de refugiats” palestins, “detencions arbitràries il·legals” de xiquets i adults, que són “indefinidament repetides sense juí, les eufemísticament conegudes com a detencions administratives”.

D'altra banda, ha alertat com els palestins a Gaza "han viscut en un enclavament segellat, fragmentat i segregat de Cisjordània, i sotmesos per Israel a repressió”. Madonsela també ha afirmat que, “en cadascun dels últims 136 dies, el món està presenciant a Gaza un assalt sense precedents, en velocitat i gravetat, violant els preceptes més bàsics del dret a la vida i la supervivència d'una població”.

El representant sud-africà ha retret la "falta de voluntat" de la comunitat internacional per a responsabilitzar Israel de les seues polítiques i pràctiques. Madonsela ha titlat de "fracàs" l'intent d'assegurar la retirada immediata, incondicional i total de les tropes israelianes; el fet de no haver aconseguit una fi immediata a l'ocupació israeliana i l'apartheid a Palestina, incloent-hi Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est, "encoratja Israel a tancar un nou punt crític, a cometre el crim de crims, un genocidi”, ha afirmat.

A petició de l'Assemblea General de l'ONU, la CIJ analitzarà aquesta setmana “les conseqüències legals derivades de les polítiques i pràctiques d'Israel en els territoris palestins ocupats, inclosa Jerusalem Est”. El Tribunal emetrà una opinió jurídica no vinculant.

L'ocupació de Gaza ja ha matat uns 28.000 civils i ha deixat devastada la Franja, amb 1,9 milions de desplaçats en un territori que habiten 2,3 milions de persones.

Va ser Sud-àfrica l'estat que, al final de desembre, va aconseguir que la CIJ emetera mesures cautelars i exigira per primera vegada a Israel passos “immediats i efectius” que impedisquen que es cometa un genocidi a la Franja. “La causa palestina ressona fortament en el poble de Sud-àfrica. La lluita palestina invoca records dolorosos de la nostra pròpia lluita contra l'apartheid, la segregació i l'opressió”, ha recordat l'ambaixador sud-africà.

Els EUA veten per tercera vegada una resolució per a demanar la fi de la guerra a Gaza

Aquest mateix dimarts, els Estats Units han vetat per tercera vegada una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre la guerra a Gaza. Aquesta vegada, la iniciativa l'havia presentada Algèria, que demanava "un alto el foc immediat" al territori palestí. La resolució ha tingut tretze vots a favor, una abstenció del Regne Unit i el vot en contra dels Estats Units, que ha sigut decisiu per ser un membre permanent (al costat de Rússia, la Xina, França i el Regne Unit).

També et pot interessar

stats