Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Sud-àfrica denuncia Israel per “genocidi”, davant del Tribunal Internacional de Justícia

Demana mesures cautelars per a protegir els drets del poble palestí contra danys addicionals, greus i irreparables

Soldats israelians patrullen per una zona urbana de la Franja de Gaza / Exèrcit d'Israel

El Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) ha dit aquest divendres que ha rebut la documentació de Sud-àfrica per a iniciar el procediment de denúncia contra Israel per cometre presumptament un “genocidi” a la Franja de Gaza. Segons la documentació que presenta Sud-àfrica, “els actes i omissions d'Israel [...] tenen caràcter genocida perquè es cometen amb la intenció específica requerida [...] de destruir els palestins a Gaza com a part del grup nacional, racial i ètnic palestí més ampli”, va indicar el tribunal de l'ONU en un comunicat.

Sud-àfrica afig que la conducta d'Israel, a través dels seus òrgans estatals, agents estatals i altres persones i entitats que actuen sota les seues instruccions o sota la seua direcció, control o influència, en relació amb els palestins a Gaza, viola les seues obligacions sota la Convenció de Genocidi, segons un comunicat difós per la CIJ. En la documentació entregada per Johannesburg s'afig que “Israel ha participat, està participant i corre el risc de participar encara més en actes genocides contra el poble palestí a Gaza”. “Sud-àfrica busca fonamentar la jurisdicció del Tribunal en l'article 36, paràgraf 1, de l'Estatut del Tribunal i en l'article IX de la Convenció de Genocidi, de la qual tant Sud-àfrica com Israel són parts”, ha explicat el tribunal. 

La petició de Sud-àfrica inclou mesures cautelars per a “protegir contra danys addicionals, greus i irreparables els drets del poble palestí sota la Convenció de Genocidi” i “assegurar el compliment per part d'Israel de les seues obligacions”, que són no participar en aquesta mena de crim, a més de previndre'l i castigar-lo.

En paral·lel, Sud-àfrica va sol·licitar el novembre passat a la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (CPI), l'autoritat de la qual no reconeix Israel, que obrira una investigació sobre l'ofensiva, petició secundada per Bangladesh, Bolívia, les Comores i Djibouti.

El fiscal del tribunal va contestar llavors que des del 2021 ja està duent a terme una investigació dels crims als territoris palestins ocupats. Això “abasta conductes que poden constituir crims de l'Estatut de Roma comesos des del 13 de juny del 2014 a Gaza i Cisjordània”, i s'estén a l’“escalada d'hostilitats i violència des dels atacs que van tindre lloc el 7 d'octubre”.

La investigació se centra en els crims de guerra que puguen haver-se comés en territoris palestins ocupats tant per l'exèrcit israelià com pel grup Hamàs i altres milícies palestines.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar