Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Suècia reconeix haver errat en l'estratègia i ara aplica restriccions

El país nòrdic va adoptar al març una postura laxa respecte a les mesures anti-Covid.

Gent passejant pels carrers d'Estocolm / Fredick Sandberg (EFE)

L'estratègia que es va aplicar a Suècia respecte de la pandèmia de coronavirus difereix molt de l'espanyola. Es tracta d'una situació en la qual, durant la primera onada, no s'hi van aplicar mesures més allà d'unes determinades recomanacions de limitacions de reunions i aforaments.

La intenció de l'epidemiòleg en cap, Anders Tegnell, era la de crear una mena de resistència al coronavirus a partir de l'exposició a ell. De fet no es tractava de buscar una immunitat de grup, sinó de "preparar" la població en el llarg termini per a segones i terceres onades, sense impedir que l'economia es ressentira en excés. D'aquesta forma, segons la seua teoria, quan la resta de països del món es vera sotmés a més limitacions per culpa de noves onades, el país ja estaria en condicions d'encarar-la amb totes les garanties.

No és un error afirmar que l'estratègia, en un principi, va funcionar, sempre que es compare amb els països europeus més poblats i amb més densitats de població. No obstant això, si fem la comparació amb la resta de països del seu entorn, l'impacte de la pandèmia en referència al nombre de casos de contagis i morts deixa molt a desitjar. Fins a l'11 de maig, durant la primera onada, Suècia va patir 351 morts per cada 100.000 habitants, però altres països del nord d'Europa com Dinamarca, Finlàndia o Noruega, només en van tindre 89, 48 o 40 respectivament.

Una vegada controlada aquesta primera onada, el país pensava que ja podia encarar amb garanties la segona, però les últimes dades corroboren que l'estan patint com els que més. El passat 16 de novembre, Suècia va registrar 4.306 nous casos de coronavirus, xifra rècord que va fer saltar totes les alarmes. L'executiu suec apunta al fet que aquesta situació es deu, principalment, al cansament de la població de respectar les recomanacions dictades.

Per aquest motiu, el govern del país ha decidit, finalment, canviar d'estratègia i aplicar limitacions més restrictives. La primera d'elles és la prohibició de venda de begudes alcohòliques a partir de les 10 de la nit; la segona, la prohibició de reunions en espais públics a només huit persones. Les mesures també contemplen l'aplicació de penes de presó de fins a sis mesos per a qui no les complisquen. No obstant això, les prohibicions no han quedat exemptes de crear polèmica, ja que només es limiten a teatres, exposicions, concerts o esdeveniments esportius, mentre que altres activitats com gimnasos o inclús la restauració, mantenen la mateixa normativa que fins ara.

També et pot interessar