El Suprem dels EUA posa fi a la discriminació positiva per raça en les universitats
Joe Biden ha demanat als centres que garantisquen la diversitat racial entre els seus alumnes
El Tribunal Suprem dels Estats Units va posar fi aquest dijous a la discriminació positiva per temes racials en les universitats, en opinar que Harvard i la Universitat de Carolina del Nord van violar la Constitució en utilitzar la raça com un factor en el procés d'admissions.
La decisió la va escriure el president de l'alt tribunal, el jutge John Roberts, i secundada pels cinc magistrats conservadors. Les tres jutgesses progressistes s'hi van oposar.
"Moltes universitats han (...) conclòs, erròniament, que la pedra angular de la identitat d'un individu no són els desafiaments superats, les habilitats construïdes o les lliçons apreses, sinó el color de la seua pell. La nostra història constitucional no tolera aquesta decisió", es pot llegir en la sentència.
Així i tot, la resolució destaca que res prohibeix que les universitats consideren com l'experiència d'un estudiant amb el racisme ha afectat la seua vida en el procés d'admissió, però sempre de manera individual.
En concret, els jutges consideren que el procés d'admissions de Harvard i la Universitat de Carolina del Nord, dues de les institucions més antigues del país, violen la catorzena esmena de la Constitució, que garanteix la igualtat davant de la llei.
La jutgessa progressista Sonia Sotomayor, que històricament ha defensat la capacitat de les universitats per a considerar la raça en el procés d'admissions, va escriure en la seua opinió de dissentiment que la decisió dels magistrats conservadors "reverteix dècades de precedents i d'important progrés".
"La igualtat d'oportunitats en l'educació és un requisit previ per a aconseguir la igualtat racial en la nostra nació", va defensar.
La discriminació positiva va cobrar especial importància al país durant el moviment de defensa dels drets civils dels afroamericans i la fi de la segregació racial a les escoles en la dècada de 1950.
El Suprem havia protegit des del 1978 el dret de les universitats a considerar la raça com un factor en el procés d'admissió, encara que de manera limitada.
La Casa Blanca creu que la decisió del Suprem porta el país "dècades arrere"
Després de conèixer la notícia el president dels Estats Units, Joe Biden, va demanar a les universitats que continuen garantint la diversitat racial entre els seus alumnes.
"Estic totalment en desacord amb la decisió perquè han entés malament la discriminació positiva", va declarar en un missatge als mitjans a la Casa Blanca.
Tot el contrari va expressar Donald Trump. L'expresident Donald Trump (2017-2021) i favorit en les primàries republicanes per al 2024, va considerar que aquest és "un gran dia per als Estats Units" gràcies a la decisió judicial.
Segons Trump la decisió recompensarà "les persones amb habilitats extraordinàries", recuperarà la meritocràcia i farà que els Estats Units siga "competitiu amb la resta del món".
"Aquesta és la decisió que tots esperàvem i el resultat és sorprenent", va dir Trump, que durant el seu mandat va nomenar tres dels sis jutges conservadors del Suprem.
Harvard mantindrà la diversitat entre el seu alumnat
La Universitat Harvard va anunciar que acatarà la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units que posa fi a la discriminació positiva per a les minories racials en les admissions d'alumnes, però va prometre que buscarà vies per a preservar la diversitat entre l'alumnat.
"Harvard ha de ser sempre un lloc d'oportunitats amb les portes obertes per a aquells que durant molt de temps les van tindre tancades. Un lloc on molts puguen fer realitat els somnis que no van poder tindre els seus pares o avis", va expressar la direcció del centre en un comunicat.