Sydney desplega l’exèrcit perquè vigile el compliment de les restriccions per Covid
La presència dels soldats desperta el temor de la ciutadania, que tem la militarització de les regions amb més presència de migrants i refugiats
Vora 300 soldats vigilen des d’aquest dilluns que la ciutadania de Sydney complisca les restriccions imposades pel govern per a contindre un brot de la variant delta de coronavirus. Tot i que als països europeus s’han vist els soldats als espais públics durant certs períodes de la pandèmia, a Austràlia aquesta circumstància resulta cridanera. Més, si cap, si té lloc uns mesos després de veure, el passat mes de febrer, les graderies en l’Open d’Austràlia atapeïdes de públic, d’espectadors sense mascareta i sense respectar la distància social mentre la resta del món intentava contindre la tercera onada.
De fet, el ministre estatal de la Policia de Nova Gal·les del Sud, David Elliot, ha qualificat el desplegament de soldats com a "normal" i ha aclarit que les tasques de l’exèrcit, que no portarà armes, és garantir el "màxim compliment" de les restriccions imposades per a controlar el repunt de contagis.
En aquest sentit, Elliot ha puntualitzat que aquesta operació, que durarà sis setmanes, "no ha de suscitar preocupació". Els soldats treballaran, a més, rastrejant contactes, verificant que les persones amb coronavirus o considerades com a contactes estrets compleixen l’aïllament.
Tan bon punt concloga l'operació i ja no es necessiten els militars, farem un pas arrere
"Tan bon punt concloga l'operació i ja no es necessiten, farem un pas arrere", ha dit el comandant nacional de les operacions d'assistència de la Covid, el brigadier Mick Garraway. Aquestes declaracions arriben pel temor que es produïsca una militarització de les huit comunitats de l'oest i sud-oest de Sydney, amb població d'immigrants i refugiats, on s'han imposat mesures més estrictes als desplaçaments que en la resta de Sydney, confinada des del 26 de juny fins al 27 d'agost.
El desplegament de l’exèrcit a la regió de Sydney s’ha produït a causa de la gran quantitat d'infeccions comunitàries del brot de la variant delta, que va ser detectat fa més de set setmanes, on s'acumulen uns 3.700 casos locals i 15 morts.
D'altra banda, les autoritats australianes han ampliat el confinament de Brisbane, la tercera ciutat més poblada del país, a unes deu comunitats limítrofes més, fins al diumenge 8 d'agost, després de comunicar 13 casos nous de la variant delta.
Només el 19% de la població vacunada
Austràlia, amb una població de vora 25 milions de persones, no supera les 34.500 infeccions i els 925 decessos des de l'inici de la pandèmia. A més, el país intenta accelerar la vacunació massiva, perquè fins ara només ha administrat la pauta completa al 19% de la població major de 16 anys i preveu acabar-la al Nadal.