Taiwan denuncia una nova incursió d'avions xinesos malgrat la fi de les maniobres militars

Catorze aeroplans han travessat la línia mitjana de l'estret de Taiwan, la frontera no oficial respectada per Taipei i Pequín, en mig de la tensió per la visita de la presidenta de Taiwan als EUA

Avions de Taiwan en l'aterratge a una base militar
Avions de Taiwan en l'aterratge a una base militar / Carlos Garcia Rawlins (Reuters)

Taiwan ha denunciat la incursió de 26 avions i 9 vaixells xinesos en àrees al voltant de l'illa, malgrat que Pequín havia anunciat la fi de les maniobres militars amb les quals, durant tres dies, ha fet una demostració de força per a reivindicar la sobirania de l'illa. Catorze dels aeroplans xinesos van travessar la línia mitjana de l'estret de Taiwan, la frontera no oficial tàcitament respectada per Taipei i Pequín en les últimes dècades, segons la informació publicada per l'agència taiwanesa CNA, que cita fonts de la cartera de Defensa.

La Xina va desplegar les maniobres en resposta a la reunió de dimecres passat a Califòrnia, de la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, amb el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy. Des de Facebook, Tsai ha recordat que com a presidenta representa el seu país "davant del món", que les seues visites a l'estranger no són noves i que és el que els taiwanesos esperen que faça. La presidenta rebrà pròximament, però ja a Taiwan, una delegació parlamentària del Canadà.

Pequín considera a l'illa una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang s'hi replegaren el 1949, després de perdre la guerra civil contra l'exèrcit comunista. El govern de Xi Jinping manté l'objectiu d'un control més estret sobre Taipei que opera, de facto, com un estat independent. Per això hi ha hipersensibilitat davant qualsevol moviment diplomàtic internacional a partir del qual puguen interpretar-se avanços en el reconeixement oficial de la sobirania de l'illa com a estat.

Les maniobres de la Xina van concloure dilluns amb una simulació del bloqueig de l'illa i amb la participació anticipada del Shandong, el segon portaavions del país asiàtic. Els portaveus d'Exterior han assegurat en els últims dies que la "major amenaça per a la pau a Taiwan" són "les activitats separatistes i la confabulació amb forces estrangeres", i que les maniobres eren "necessàries per a protegir la sobirania nacional i la integritat territorial". Aquests moviments han rebut el suport de Rússia.

Els Estats Units, l'altra peça del puzle, feren la seua particular exhibició de força amb un destructor, l'USS Milius, que aquest dilluns va travessar l'escull Mischief, a la mar de la Xina meridional, el control de la qual es disputa Pequín amb els països veïns. El vaixell de guerra es dirigia a les Filipines, on aquest dimarts els EUA inicien els majors exercicis militars conjunts en més trenta anys, en plena escalada de tensions amb la Xina en la mar del sud i al voltant de Taiwan.

També et pot interessar

stats