Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

El telescopi James Webb troba aigua al voltant d'una estrela situada a 370 anys llum de la Terra

El descobriment explora la regió on normalment es formen els planetes rocosos similars a la Terra

La primera imatge de l'espai captada pel telescopi James Webb / NASA (Reuters)

El telescopi James Webb ha detectat aigua a l’interior del disc de gas i pols de l’estrela PDS 70. Segons l’anàlisi, l’aigua es troba en forma de vapor calent a 330 °C. Aquest jove cos celeste es troba a 370 anys llum de distància de la Terra i allotja dos exoplanetes.

El descobriment, publicat per la revista Nature, s'emmarca en l'exploració de la regió on normalment es formen els planetes rocosos similars a la Terra i apunta que qualsevol cos que es cree a l'interior del disc al voltant de l'estrela PDS 70 es beneficiaria d'una important reserva d'aigua, la qual cosa milloraria les possibilitats futures d'habitabilitat.

Liderat per científics de l'Institut Max Planck d'Astronomia (Alemanya) i amb participació espanyola, el treball suposa un gran pas per a entendre com l'aigua, molècula essencial per a la vida, va poder arribar a la Terra, i si aquest procés seria extrapolable als planetes rocosos fora del nostre sistema solar.

"És possible que ara hàgem trobat proves que l'aigua també podria ser un dels ingredients inicials dels planetes rocosos —que estan més prop de la seua estrela— i estar disponible des del naixement", resumeix Giulia Perotti, del Max Planck i autora principal de l'estudi.

Les observacions de l'equip científic tenen com a objectiu identificar les propietats dels discos de gas i pols —discos protoplanetaris— al voltant d'estreles joves, per a avançar en el coneixement sobre les condicions que determinen la composició dels planetes que potencialment poden formar-se allí. Aquesta és la primera detecció d'aigua en un disc d'un sistema que alberga almenys dos planetes gasosos, segons un comunicat del Max Planck. 

Encara no s'ha trobat cap planeta prop del centre del disc de PDS 70, però tal com explica David Barrado, un altre dels autors i astrònom del Centre d'Astrobiologia (CAB), sí que podrien estar formant-se en aqueixa regió. “Seria un pas important observar un planeta rocós en formació, perquè cal continuar entenent d'on ve l'aigua i veure si el mecanisme trobat en PDS 70 és una excepció o no” explica el científic.

"El procés de l'aigua és essencial per a entendre l'habitabilitat. Pensem que l'aigua de la Terra es va incorporar amb posterioritat a la formació, però amb aquest treball veiem que una part significativa va poder vindre de les fases inicials de la formació del planeta", assenyala l'astrònom.

Ciència

També et pot interessar