El Tribunal Internacional de Justícia exigeix a Israel evitar un genocidi i deixar d'impedir l'ajuda a Gaza

El màxim tribunal de l’ONU alerta que la fam ja s’està instaurant i que les condicions “catastròfiques” dels gazians han empitjorat

Caos en una entrega d'ajuda humanitària a la ciutat de Gaza
Caos en una entrega d'ajuda humanitària a la ciutat de Gaza / Mahmoud Issa (Reuters)

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), màxim tribunal de l'ONU, ha informat aquest dijous de mesures cautelars addicionals contra Israel, i li ha exigit que el seu exèrcit no cometa actes de genocidi contra els palestins de Gaza i que no impedisca “mitjançant qualsevol acció, el lliurament d'assistència humanitària urgent”.

El TIJ ha advertit que els civils a la Franja ja no s'enfronten només el risc de patir fam, com va alertar el tribunal el 26 de gener, quan va demanar a Israel mesures urgents que eviten un genocidi, sinó que “la fam s'està ja instaurant” i les condicions de vida “catastròfiques” dels palestins a Gaza “han empitjorat encara més”.

Per això, el tribunal exigeix a Israel prendre totes les mesures “necessàries i efectives” per a assegurar la provisió “sense impediments i a gran escala” de serveis bàsics i assistència humanitària, inclosos aliments, aigua, electricitat, combustible, refugi, roba, requisits d'higiene i sanejament, subministraments mèdics i atenció mèdica.

Això suposa, diu el TIJ, augmentar la capacitat i el nombre de punts d'encreuament terrestres i mantindre'ls oberts el temps que siga necessari per a alleujar la situació de la població civil a la Franja.

A més, exigeixen a Israel assegurar amb efecte immediat que el seu exèrcit no cometa actes que constituïsquen una violació de qualsevol dels drets dels palestins a Gaza com un grup protegit sota la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi. Això inclou, com a mesura cautelar addicional, impedir, mitjançant qualsevol acció, el lliurament de l'assistència humanitària urgentment necessitada.

El govern israelià té un mes per a presentar un informe al tribunal sobre les mesures preses per a complir amb les demandes incloses en l’ordre. Una petició que es coneix hores després de l'informe de la relatora de les Nacions per als Territoris Palestins, Francesca Albanese (paral·lel al procés), que acreditava almenys tres evidències de possible genocidi d'Israel a Gaza.

Demandes impulsades per Sud-àfrica

El passat 29 de desembre, Sud-àfrica va iniciar davant el TIJ procediments contra Israel per violar la Convenció sobre el Genocidi amb la seua guerra a Gaza. Vora un mes després, el 26 de gener, el TIJ va emetre mesures cautelars que exigien a Israel passos “immediats i efectius” que impedisquen la comissió d'un genocidi contra els palestins de la Franja.

El 6 de març, i per segona vegada des de finals de gener, Sud-àfrica va exigir mesures addicionals contra Israel, que inclogueren un alto el foc immediat, perquè, consideraven que Israel ha violat les primeres mesures que s’emeteren, i al·legant l’amenaça d’una fam total a la Franja.  

En resposta a eixa petició, el govern israelià va assegurar que no és senzill fer arribar ajuda a Gaza i va argumentar que el sofriment a la Franja és un “dolorós resultat de les hostilitats armades intensives que Israel ni va iniciar ni volia”.

Les mesures addicionals anunciades aquest dijous són la resposta a la sol·licitud sud-africana, encara que, de nou, el tribunal ha optat per no exigir un alto el foc immediat d'Israel a Gaza. Així mateix, arriben el mateix dia que Israel ha matat almenys tretze xiquets i 200 milicians en la presa de l'Hospital Al-Shifa de Gaza.

Les tropes de Tel-Aviv mantenen el setge sobre el complex sanitari més gran de la capital palestina, que suma onze dies, malgrat la resolució d'alto el foc immediat que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va emetre aquest dilluns.

També et pot interessar

stats