Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Tomben la llei europea que hauria restringit les publicacions en webs i xarxes

El Parlament Europeu ha votat 'no' a l'aprovació d'una nova proposta sobre drets d'autor que hauria suposat un canvi en les publicacions en Internet tal com les coneixem.

Sessió plenaria de hui en Brussel·les / Olivier (Efe)

El món del web a Europa tenia hui els ulls posats a Brussel·les. El ple del Parlament Europeu decidia aquest matí si continuava endavant amb una proposta que, si s'haguera aprovat amb la versió presentada tal com havien posat de manifest molts experts i pàgines com ara Viquipèdia, haguera amenaçat "la llibertat en línia i haguera imposat nous filtres, barreres i restriccions per a accedir als webs."

Segons l'article 13 de l'esborrany, que ha finalitzat el seu desenvolupament amb la negativa dels eurodiputats, els proveïdors de serveis que permeten als usuaris pujar continguts, com per exemple els espais viqui o les xarxes socials, haurien d'haver pres mesures per a assegurar el compliment dels drets d'autor del contingut que s'hi penja. 

Això podria haver significat que, els espais en Internet com ara el gegant Facebook, Viquipèdia o Twitter, a més dels blogs, fòrums i els diferents tipus de comunitats en línia on els usuaris poden compartir qualsevol tipus de continguts com ara mems, textos, vídeos, etc., haurien de d'haver començat a monitoritzar i filtrar el que pugen els usuaris utilitzant "tècniques efectives de reconeixement de continguts". 

El cribratge de continguts estava previst que es fera, segons aquest plantejament, mitjançant algoritmes i altres ferramentes automàtiques que, de manera immediata, descartarien i eliminarien de l'entorn web els elements sospitosos de ser una còpia que no respecta els drets d'autor. La plataforma Change.org ha sigut una de les més actives a denunciar el que entén com "una forma de censura" contra la qual han aconseguit més de 64.500 firmes. Com a mesura de protesta, ahir i fins al moment de la votació, Viquipèdia ha mantingut tancat el seu portal que, això sí, ha tornat a obrir en el moment en què s'ha fet pública la negativa a seguir endavant amb la llei.

Moltes de les crítiques estaven centrades en el fet que el cribratge tecnològic o els robots que haurien decidit sobre si els continguts eren vàlids hagueren monitoritzat també la nostra activitat en els webs, i no haurien actuat sense distingir l'ús legítim dels continguts de la pirateria, i sense entendre quan la utilització dels recursos haguera pogut ser irònica, amb humor o altres matisos i, simplement, els hagueren esborrat.

També et pot interessar