Tot a punt a Londres per a dir l’últim adeu a Isabel II
Expectació màxima davant de la possible imatge de Felip VI amb el rei emèrit en la recepció d’aquest diumenge
El fred, amb mínimes de 5 graus, no ha llevat les ganes als milers de persones que fan cua a Londres en l'últim dia sencer que es pot visitar la capella ardent de la reina Isabel II. La devoció a la monarca es manté intacta després de quatre dies de visites, per la qual cosa les autoritats han hagut de demanar que no es viatge a Londres perquè les cues ja no donen l'abast.
Està previst que més de 2.000 convidats, entre representants de cases reials i líders polítics de diferents països, assistisquen aquest dilluns al funeral de la reina Isabel II, segons ha informat la casa reial britànica.
Es tracta del primer funeral d'estat que s'oficia en el segle XXI al Regne Unit, que no ha viscut cerimònies similars des de la mort de Jordi VI, el 1952, i la del primer ministre Winston Churchill, el 1965.
Els líders mundials arriben a Londres
Bona part dels 500 dignataris estrangers convidats al funeral d'estat ja han arribat a Londres. La família reial britànica els farà aquest diumenge una recepció al palau de Buckingham, amb un paper destacat per a la reina consort, Camilla Parker, i el príncep hereu Guillem.
El president dels Estats Units i la seua esposa ja han aterrat a la capital britànica. I també els emperadors del Japó i la major part dels presidents dels catorze estats de la Commonwealth.
En alguns d'aquests països, la mort de la sobirania ha revifat el debat entre monarquia i república. A Austràlia sempre que s'ha votat en referèndum ha guanyat l'associació amb la Corona. Ara se senten moltes veus que diuen prou a una relació que, segons confessen, els ha deshumanitzat com a poble.
Polèmica sobre la presència espanyola en els funerals
Felip VI i Letícia s'han dirigit, cap a les 16:00 (hora local) a la capella ardent en arribar a la capital britànica. Tot seguit, participaran en la recepció de Carles III prèvia al funeral, on s’espera que el rei Felip VI coincidisca amb el rei emèrit, Joan Carles I.
L’expectació és màxima, ja que en cas de coincidir en els actes programats, seria la primera vegada que es veurien junts, en públic, el monarca amb son pare després que aquest va fixar la seua residència a Abu Dhabi, ara fa dos anys.
Davant de la controvèrsia generada, La Zarzuela ha aclarit que la ubicació de l’emèrit a l’abadia de Westminster durant el funeral correspon a una decisió de la casa reial britànica. Cal recordar, a més, que Joan Carles I manté una causa judicial oberta a Londres davant de l'acusació d'assetjament que ha presentat l'examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein.