Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Primer trasplantament exitós d'un cor de porc a un humà als Estats Units

Un equip de cirurgians de la Universitat de Maryland ha aconseguit trasplantar a un home amb una malaltia cardíaca greu l'òrgan, modificat genèticament per a fer-lo compatible amb el cos humà

L'equip mèdic que ha dur a terme el trasplantament, durant la intervenció / Reuters

Fita històrica en la ciència: un equip de cirurgians ha aconseguit trasplantar als Estats Units un cor de porc modificat genèticament a un home que patia una malaltia cardíaca greu. És la primera vegada que aquesta operació es realitza amb èxit a un ésser humà, el que suposa trencar una nova barrera biològica. "Aquest trasplantament d'òrgans demostra per primera vegada que un cor animal modificat genèticament pot funcionar com un cor humà sense un rebuig immediat per part del cos", detalla en un comunicat la Universitat de Maryland, on s'ha dut a terme l'assoliment.

El pacient és David Bennet, de 57 anys i resident a Maryland. L'operaren fa tres dies al centre mèdic d'aquesta institució universitària després de patir una arrítmia i actualment es troba sota vigilància mèdica en bon estat de salut. Segons explica l'equip mèdic, el trasplantament d'un cor de porc "era l'única opció disponible per al pacient", ja que diversos hospitals havien descartat la possibilitat de fer-li un trasplantament convencional. "Era morir o fer aquest trasplantament. Vull viure. Sé que és un tir en la foscor, però és la meua última opció", va assenyalar l'home abans de sotmetre's a la intervenció, segons recull el comunicat de la Universitat de Maryland.

L'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units va autoritzar poc abans de Cap d'Any l'operació de Bennet, que estava al llit des de feia mesos i que va ser informat dels riscos de l'operació, en tractar-se d'una tècnica encara experimental que ha sigut possible gràcies a les noves eines d'edició de gens. "Ha sigut una cirurgia revolucionària i ens acosta un pas més a la solució de la crisi d'escassetat d'òrgans. No hi ha suficients cors humans de donants disponibles per a complir amb la llarga llista de receptors potencials", ha assenyalat Bartley Griffith, doctor encarregat de la intervenció quirúrgica.

Aquesta cirurgia innovadora obri ara una porta d'esperança per als centenars de milers de persones en tot el món que hi ha en llista d'espera per a poder substituir el seu cor danyat. Segons dades oficials citades per la universitat, als Estats Units hi ha vora 110.000 pacients pendents d'un trasplantament d'òrgans i més de 6.000 moren cada any abans de rebre'n un, segons dades oficials citades per la universitat.

Els porcs han estat durant molt de temps una font temptadora de possibles trasplantaments perquè els seus òrgans són molt semblants als humans. Un cor de porc en el moment de la matança, per exemple, té la mida d'un cor humà adult. Altres òrgans d'aquests animals que s'estan investigant per a trasplantar-los a humans inclouen els renyons, el fetge i els pulmons.

Un hospital de Nova York va aconseguir l'octubre passat trasplantar temporalment el renyó d'un porc genèticament modificat a un cos humà, un altre èxit que, igual que el conegut aquest dilluns, pot portar en un futur al fet que no es necessite la donació d'òrgans d'un mort per a salvar la vida d'una altra persona.

Ciència

També et pot interessar