Trenta mesos de la invasió d'Ucraïna: "En ple segle XXI, no es pot permetre esta massacre"

Les comunitats ucraïneses a València i Alacant commemoren amb marxes cíviques el 33é aniversari de la independència del país

Una marxa d'ucraïnesos residents a València recorre el centre de la ciutat per a commemorar el 33é aniversari de la indepèndència del país / À Punt NTC

València i Alacant han acollit a les 19:00 h d'este dissabte sengles marxes cíviques per a commemorar el 33é aniversari de la independència d'Ucraïna de la Unió Soviètica l'any 1991, que en esta ocasió coincideix, a més, amb la data que marca el transcurs de dos anys i mig des de l’inici de la invasió russa. 

A València, la marxa solidària, organitzada per la Federació d'Associacions Ucraïneses d'Espanya, ha transcorregut entre la porta de la Mar i la plaça de la Mare de Déu. Els manifestants portaven una gran bandera d'Ucraïna, centenars de gira-sols —símbol del país—, pancartes i cartells on es podien llegir missatges com ara "Llibertat per a tots els captius ucraïnesos" o "Rússia és un estat terrorista".

"En ple segle XXI no es pot permetre esta agressió, esta massacre", ha expressat el president de la Federació d'Associacions Ucraïneses d'Espanya, Mikhaylo Petrunyak, qui també s'ha mostrat confiat que el seu país guanyarà la guerra; una guerra que, espera, ja no durarà molt.

A la capital alacantina, la marxa ha transcorregut pel passeig Esplanada d'Espanya fins a la plaça consistorial portant una bandera del país de cent metres.

Ucraïna reprén la iniciativa

Tot i que al voltant del 20% del seu territori continua ocupat trenta mesos després de l’inici de la guerra, Ucraïna sembla haver représ la iniciativa, ja que les seues forces controlen part de Rússia després d'una audaç ofensiva a Kursk.

"Qualsevol persona que sembre el mal a les nostres terres recollirà el fruit al seu propi territori", ha advertit este dissabte el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, en el discurs amb què ha felicitat els seus compatriotes pel 33é aniversari de la independència del país.

El lloc on Zelenski ha gravat el missatge, a pocs quilòmetres de la frontera amb la regió russa de Kursk, on Ucraïna ha llançat este mes una ofensiva, representa el llarg camí que el país ha recorregut en estos trenta mesos de guerra que han transcorregut des de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022.

Encara que Rússia està aconseguint avançar en algunes zones de la regió oriental de Donetsk, fins ara, Ucraïna ha sigut capaç de progressar molt més ràpidament a Kursk, segons analistes militars ucraïnesos.

"Ucraïna sempre mantindrà la seua independència. Mai serà qüestionada", va subratllar Zelenski durant la cerimònia a Kíiv.

El país farà "tot el possible" per a pressionar per la via diplomàtica el president rus, Vladímir Putin, perquè pose fi a la guerra, però està disposat també a aconseguir-ho per la força, ha advertit.

En les últimes setmanes, Ucraïna ha intensificat els seus atacs amb drons contra aeròdroms, dipòsits de combustible i altres objectius en territori rus que són crucials perquè Moscou lliure la guerra.

No vam ser nosaltres qui començàrem esta guerra. Va ser Rússia la que va portar esta ruïna a casa nostra Volodímir Zelenski - president d'Ucraïna

Kíiv i Moscou intercanvien 115 presoners de guerra de cada país

Els dos països enfrontats han intercanviat dissabte 230 presoners de guerra, capturats en el cas dels russos durant la incursió fronterera ucraïnesa a la regió de Kursk.

"A canvi, s'han lliurat 115 soldats a l'exèrcit ucraïnès", ha assenyalat el comunicat del Ministeri de Defensa de Rússia.

Els 115 presoners russos alliberats es trobarien ara mateix en territori de Bielorússia, on se sotmeten a anàlisis mèdiques i psicològiques.

La nota oficial precisa que l'intercanvi ha estat possible gràcies a la mediació humanitària dels Emirats Àrabs Units, que ja havien intervingut en anteriors ocasions.

També et pot interessar

stats