Tres persones mortes i almenys tres ferides en un tiroteig al centre de París
Les autoritats han confirmat que les víctimes són kurdes, i el presumpte autor de l’atac ja ha sigut detingut
Tres persones kurdes han mort i almenys altres tres han resultat ferides en un tiroteig que ha tingut lloc al centre de París aquest divendres, codsa que ha provocat el pànic entre veïnat i turistes. Una de les persones ferides es troba en situació d’extrema gravetat, segons les autoritats locals.
També han informat que la policia ha detingut ja al presumpte autor d’aquest atac. Es tracta d’un jubilat francés de 69 anys amb antecedents per atacs racistes i que va eixir de presó l’onze de desembre després d'haver atacat un campament d'immigrants. L’home tenia accés a armes per formar part d'un club esportiu de tir i no pertanyia a cap grup o grupuscle d'extrema dreta, segons ha indicat el ministre francés de l'Interior, Gérald Darmanin.
"Els kurds de França han sigut blanc d'un odiós atac en el cor de París. Els meus pensaments estan amb les víctimes, amb les persones que lluiten per sobreviure, a les seues famílies i afins", ha escrit en Twitter el president, Emmanuel Macron.
L'atac ha provocat una gran commoció en la comunitat kurda de França, que s'apresta a commemorar el desé aniversari del fred assassinat de tres dels seus militants el 10 de gener de 2013 a les mans d'un radical turc, que els va disparar al bescoll. Uns fets que tingueren lloc molt prop del carrer on se situa el centre cultural que ha sigut escenari d’aquesta massacre. Així mateix, segons el Consell Democràtic Kurd a França (CDKF), les tres víctimes, dos homes i una dona, són kurdes i membres d'aquesta associació.
Darmanin s’ha dirigit al lloc dels fets per confirmar que, segons els primers elements de la investigació, l'autor del tiroteig tenia al punt de mira a immigrants, encara que va dir que no es pot si eren els kurds. També ha assenyalat que l'autor dels fets no estava fitxat per radicalització, encara que ha confirmat que tenia antecedents per actes racistes.
Les paraules dels responsables polítics no han calmat la comunitat kurda, que després de la intervenció del ministre davant la premsa ha començat una sonora protesta que ha acabat amb enfrontaments amb les forces de l'ordre i danys en el mobiliari urbà. Els agents han replicat amb gasos lacrimògens per a calmar els ànims, però la manifestació, espontània, ha continuat fins entrada la nit.