El Tribunal Internacional de Justícia exigeix a Israel que detinga immediatament l’ofensiva a Rafah
El tribunal de l’ONU ordena a Netanyahu que done accés a les missions que investiguen les denúncies de genocidi a la Franja
El Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) ha exigit este divendres a Israel que detinga “immediatament” la seua ofensiva militar a Rafah, a l'extrem sud de Gaza, i li ha ordenat que “garantisca l'accés sense impediments” a la Franja de qualsevol missió que busque investigar les denúncies per genocidi contra les autoritats israelianes.
En una nova orde de mesures cautelars en protecció dels drets dels palestins, el TIJ també ha exigit al govern israelià que mantinga obert el pas de Rafah per a la provisió sense obstacles i a gran escala dels serveis bàsics i l'assistència humanitària urgentment necessaris” entre la població palestina de Gaza. Totes estes mesures cautelars les han votades un panell de quinze jutges i s'han aprovat amb tretze vots a favor i dos en contra.
L'oposició l’han formada el jutge israelià Aharon Barak, nomenat per Israel per a tindre representació davant de la CIJ, així com de la jutgessa Julia Sebutinde, d'Uganda, que ja ha votat en contra d'altres decisions aprovades per majoria en este tribunal en el context de la situació a Gaza.
Israel haurà de presentar en el termini d'un mes un informe amb totes les mesures posades en marxa per a complir amb les ordes anunciades hui pel tribunal. A més d'estes noves mesures, la CIJ ha advertit Israel que també deu posar en marxa les mesures cautelars anunciades al gener i al març. Això inclou evitar que el seu exèrcit cometa actes de genocidi contra els palestins de Gaza i deixar “d’impedir” l'accés d'ajuda humanitària a la Franja.
El tribunal ha accedit a anunciar noves mesures cautelars contra Israel per considerar que la situació actual derivada de la seua operació militar a Rafah implica “un major risc” de causar un “mal irreparable” als drets dels palestins com a grup protegit per la convenció i ha determinat que això subratlla una “urgència” i “un risc real i imminent” que obliga la CIJ a intervindre.