Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Tribunal Internacional de Justícia reclama a Israel que impedisca un genocidi a Gaza però no exigeix l'alto el foc

La màxima autoritat judicial de les Nacions Unides ordena al país hebreu vetlar per la situació humanitària a la Franja i el cita d'ací a un mes perquè reta comptes

Vista de la sala del Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU / Reuters
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de gener 2024 - 14:19 Actualitzat: 26 de gener 2024 - 15:19

El Tribunal Internacional de Justícia de la Haia (TIJ), el principal òrgan judicial de les Nacions Unides, ha exigit aquest divendres a Israel que adopte totes les mesures necessàries per a evitar que es cometen actes de genocidi a Gaza i es garantisca l'accés de l'assistència humanitària. La resolució s'ha adoptat en una sessió que ha començat al migdia —13:00 hores en l'Espanya peninsular—, en resposta a la demanda per genocidi contra la població palestina de la Franja de Gaza que va presentar Sud-àfrica contra el país hebreu.

En el veredicte, el TIJ ha evitat demanar de manera cautelar un alto el foc en la zona en conflicte, ordre que en tot cas el règim de Benjamin Netanyahu avançava que no pensava complir. Sí que li reclama accions “immediates i efectives" per a assegurar-se que les tropes desplegades en la zona en conflicte no cometen "cap acte” prohibit per la Convenció sobre el Genocidi contra civils palestins i que prenga mesures per a "castigar" qualsevol incitació d'aquesta mena. Fins ara l'operació militar d'Israel en l'enclavament, que ja supera els tres mesos de duració, s'ha cobrat la vida de més de 26.000 persones, l'1% de la població.

La resolució, d'altra banda, obliga Israel a retre comptes davant l'òrgan judicial al cap d'un mes per a confirmar que acata aquestes demandes i conservar les proves dels crims. L'ordre és legalment vinculant, tot i que el TIJ no té capacitat efectiva ni mitjans per a obligar-ne el compliment.

El passat 29 de desembre Sud-àfrica, emblema en la lluita contra l'apartheid, iniciava el cas contra l'estat israelià en les màximes instàncies judicials de l'ONU i l'acusava de tindre una “intenció genocida”. Acompanyava la demanda per presumptes crims de genocidi un document de 84 pàgines que enumerava les accions perpetrades per l'exèrcit hebreu i les declaracions dels comandaments militars i líders polítics que podrien tipificar-se com a genocidi, alhora que tornava a reclamar mesures cautelars per a frenar la guerra.

Després d'un procediment que s'ha allargat vora un mes, el TIJ s'ha pronunciat per a exigir a Israel que garantisca que les tropes no cometen actes tipificats per la Convenció sobre el Genocidi, per exemple “matar membres del grup” de civils palestins de Gaza o sotmetre'ls "deliberadament" a "condicions de vida calculades per a provocar-ne la destrucció física total o parcial”.

En la resolució, crida a l'estat liderat per Netanyahu a previndre i castigar per tots els mitjans "la incitació directa i pública a cometre un genocidi” de la població de la Franja i també l'urgeix a adoptar les mesures necessàries "per a permetre la prestació de serveis bàsics i assistència humanitària que es necessiten amb urgència per a abordar les condicions de vida adverses” que enfronten els palestins atrapats a Gaza.

La jutgessa presidenta de la sala, l'estatunidenca Joan E. Donoghue, ha llegit la decisió presa pel panell de jutges, en la qual ha esmentat nombroses declaracions fetes per alts funcionaris recollides en informes de l'ONU que adverteixen sobre la gravetat de la situació humanitària a Gaza. Fora del tribunal, des d'on es podia seguir l'audiència a través de pantalles gegants, s'han congregat grups de palestins i d'israelians amb les seues banderes respectives.

L'ofensiva militar del país hebreu sobre Gaza va esclatar el 7 d'octubre com a resposta a un atac que va perpetrar per sorpresa la milícia islamista Hamàs i que va deixar més de 1.100 morts i vora dos centenars d'ostatges. Des d'aleshores, l'exèrcit israelià manté una guerra oberta per mar, aire i terra sobre l'enclavament palestí que ha deixat almenys 26.083 morts i 64.487 ferits, la majoria dones i xiquets. A més de les baixes humanes, els atacs d'Israel han sembrat de destrucció la zona fins a convertir-la pràcticament en inhabitable. Les tropes han arrasat gran part de les infraestructures i habitatges i han forçat el desplaçament massiu de vora dos milions de civils des del nord al sud de Gaza.

Netanyahu: "L'acusació de genocidi és falsa i indignant"

El primer ministre israelià ha sigut un dels primers a reaccionar, pocs minuts després que es fera públic el veredicte amb les mesures provisionals exigides pel TIJ. L'acusació de genocidi contra el seu país "no sols és falsa, també és indignant", ha dit el mandatari hebreu, que ha celebrat que aquest tribunal internacional no haja ordenat el cessament immediat de les hostilitats. Netanyahu ha tornat a emmarcar l'ofensiva mampresa a Gaza en el dret a l'autodefensa. "Com tot país, Israel té el dret bàsic a l'autodefensa. El tribunal de la Haia ha rebutjat amb raó l'exigència escandalosa de privar-nos d'aquest dret" ha afirmat.

Per la seua banda, el ministre d'Exteriors de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Riyad al-Maliki, ha celebrat la decisió de l'organisme judicial de l'ONU i ha recordat que és de "compliment obligatori". "Palestina dona la benvinguda a les mesures provisionals ordenades contra Israel hui. Els jutges han analitzat els fets i la llei i han dictaminat a favor de la humanitat i la llei internacional", ha afirmat en un missatge de vídeo difós pel seu gabinet.

El govern sud-africà, com a denunciant, ha advertit Israel que "aplicar" les ordres del Tribunal Internacional de Justícia implica, en la pràctica, adoptar un alto el foc. Sense aquest cessament d'hostilitats és inviable que les mesures exigides es puguen dur a terme, ha puntualitzat la ministra de Relacions Internacionals del país, Naledi Pandor. “Com transportes ajuda humanitària i garanteixes que les persones ferides reben cures sanitàries sense un alto el foc?”, s'ha preguntat.