La tripulació de la missió comercial inicia la tornada a la Terra després de set mesos a l'estació espacial

Els quatre tripulants de la huitena missió espacial de la NASA i SpaceX han estat al laboratori orbital de l'Estació Espacial Internacional des de març i arribaran a Florida divendres

La nau espacial Dragon Endeavour de SpaceX darrere del braç robòtic Candarm2, moments després de desacoblar-se del mòdul Harmony
La nau espacial Dragon Endeavour de SpaceX darrere del braç robòtic Candarm2, moments després de desacoblar-se del mòdul Harmony / NASA

Els quatre tripulants de la huitena missió espacial comercial de la NASA i SpaceX han partit rumb a la Terra des de l'Estació Espacial Internacional (EEI) després de romandre set mesos al laboratori orbital. La nau espacial es va separar dimecres de l'EEI passades les 21:05 h de la nostra zona horària (GMT) i té programat amarar divendres que ve a les 07:29 h GMT en una de les múltiples zones disponibles enfront de la costa de Florida.

Els quatre viatgers, els astronautes de la NASA Matthew Dominick, Michael Barratt i Jeanette Epps, i el cosmonauta de l'agència russa Roscosmos Aleksandr Grebenkin han estat a bord de l'EII des de març passat. Després de dos setmanes de retards a causa de les condicions meteorològiques adverses, la càpsula Dragon es va separar de l'estació mentre les dos naus espacials volaven a 418 quilòmetres (260 milles) sobre l'Oceà Pacífic.

Esta missió va rebre el passat 29 de setembre el relleu, la Crew-9, que en esta ocasió va portar només dos viatgers, l'astronauta de la NASA Nick Hague i el cosmonauta de Roscosmos Aleksandr Gorbunov, per a deixar llocs lliures per al retorn dels dos astronautes de la Starliner de Boeing.

La Crew-9 tornarà a la Terra en febrer amb els dos astronautes atrapats

La Crew-9 farà el viatge de tornada a la Terra al febrer amb Barry Butch Wilmore i Sunnita Suni Williams, els dos astronautes "atrapats" en l'estació orbital de la primera missió tripulada de Boeing, en què hi va haver fallades tècniques.

Wilmore i Williams anaven a passar poc més d'una setmana a l'EEI, on van arribar el juny passat; però, després de problemes tècnics de l'aparell que no van poder resoldre's, la NASA va decidir que s'hi quedaren fins que torne la Dragon, el febrer del 2025.

Estos vols comercials van començar el 2020 i han permés als Estats Units tornar a enviar astronautes des de sòl estatunidenc després que el 2011 es cancel·lara el programa de transbordadors espacials.

Des de l'últim vol del transbordador Atlantis a l'òrbita terrestre el 2011, la NASA s'havia vist obligada a utilitzar únicament els sistemes de llançament russos com el Soyuz per a posar en òrbita els astronautes.

També et pot interessar

stats