Trump s'ajuda d'Elon Musk i X per a rellançar la campanya electoral

L'expresident estatunidenc i el multimilionari escenifiquen la seua aliança en una entrevista de vora dos hores

Trump parla per telèfon en l'entrevista a X
Trump parla per telèfon en l'entrevista en X / Reuters

L'expresident estatunidenc i candidat republicà Donald Trump (2017-2021) ha recorregut este dilluns a la xarxa social X —antic Twitter— per a rellançar la campanya electoral després d'unes setmanes en què ha sigut la candidata demòcrata, l'actual vicepresidenta Kamala Harris, qui ha copat el protagonisme en el debat públic i que l'haja avançat en intenció de vot segons la majoria d'enquestes. Trump ha volgut marcar de nou l'agenda en una entrevista en directe que li ha fet el multimilionari Elon Musk, propietari de la plataforma de microblogging, amb qui ha escenificat una aliança i ha intercanviat elogis. La conversa li ha permés també aprofundir en les crítiques al partit oponent i la situació que viu el país.

La trobada, que havia generat gran expectació, ha començat amb uns 45 minuts de retard per problemes tècnics que Musk ha atribuït a un ciberatac. Un fet que veus expertes independents veuen poc probable ja que, segons recorden, X pateix incidències des que el nou amo va acomiadar tres quartes parts de la plantilla. Finalment, la conversa amb l'aspirant republicà a la Casa Blanca ha reunit uns 1,3 milions d'espectadors.

Musk havia promés que l'entrevista no tindria ni guió ni límits, però ha acabat adreçant temes que li resulten còmodes a l'expresident, com la "immigració il·legal" que, segons ell, "va salvar-li" la vida el passat 13 de juliol, quan va ser víctima d'un intent d'assassinat. L'atac, cal recordar, va tindre lloc durant un míting a Butler (Pensilvània), quan un jove de vint anys va disparar Trump des d'una teulada abans que els agents de seguretat aconseguiren abatre'l. Els trets, que fregaren l'orella del republicà, mataren una persona del públic i en feriren dos més. En el moment clau, el polític havia girat la cara per a mostrar al públic un gràfic que arreplegava xifres sobre com havia descendit la immigració irregular durant el seu mandat. "Dormiré sempre amb ell", ha bromejat en l'intercanvi amb l'amo de Tesla.

Durant les dos hores de conversa han anat fent desfilar els assumptes estrela de la campanya republicana, que Musk ha promés finançar amb quaranta milions mensuals. Trump tampoc ha escatimat atacs i crítiques a la seua oponent en les urnes, Kamala Harris. "Si votes per ella hauries de fer-te mirar el cap" ha dit l'expresident, mentre que el seu entrevistador intervenia per a dir que els demòcrates estan "reescrivint la història" fent passar a la seua candidata per una persona "moderada".

Ja des de juliol, Musk va manifestar públicament que feia costat als republicans en estes eleccions presidencials. Això a pesar que, segons ha dit este dilluns, es considera a si mateix històricament un "demòcrata moderat". "Però estem realment davant d'un punt d'inflexió crític per al país. [...] Tu eres el camí de la prosperitat per als Estats Units i Kamala és el contrari" li ha dit a Trump. Un suport que l'expresident conservador ha volgut agrair, apuntant que és un "honor" tindre el vot d'algú a qui sempre havia situat a l'esquerra.

L'entrevista no tenia imatge i Trump ha aconseguit transformar-la en un míting digital per a llançar els retrets habituals al bàndol demòcrata i defensar el seu propi llegat. "Es tracta de molt més que jo o la meua vida. Salvarem este país, que s'està enfonsant. Esta gent és roïna i mentidera. [...] Diuen que enfortiran la frontera i han sigut els pitjors en la història" ha proclamat el candidat.

La conversa amb Musk, precisament, ha tingut lloc el mateix dia en què l'expresident ha tornat a publicar en X, on havia estat molt de temps vetat. La UE ja ha recordat al magnat i amo de la plataforma que no està exempt de complir amb la llei i l'ha avisat que Brussel·les vigila possibles riscos en l'espai comunitari per la publicació de contingut que incita a l'odi.

Just després d'acabar, Trump ha subratllat en un correu que el missatge que vol enviar a tots els estatunidencs és que si torna a la Casa Blanca, aconseguirà que els Estats Units tornen a ser rics, segurs i grans de nou, després que l'economia del país estiga ara "feta miques", la frontera "oberta" i el crim "sense control".

L'equip de Harris i del seu número dos, el governador Tim Walz, no han tardat a reaccionar: "Tota la campanya de Trump està al servei de persones com Elon Musk i ell mateix: rics obsessionats amb si mateixos que vendran la classe mitjana i que no poden ni fer una transmissió en directe l'any 2024", han conclòs amb sorna.

També et pot interessar

stats