Trump arriba "sense por" a la convenció republicana de Milwaukee, després de l'intent d'assassinat

El succés s'investiga com un cas de "terrorisme domèstic", segons l'agent del FBI que dirigeix la investigació

Donald Trump arriba a l'Aeroport Internacional Mitchell de Milwaukee, als Estats Units
Donald Trump arriba a l'Aeroport Internacional Mitchell de Milwaukee, als Estats Units / Dan Scavino Jr. (Reuters)

L'intent d'assassinat contra l'expresident Donald Trump ha sacsejat la política estatunidenca, i ha provocat crides a la unitat nacional per part dels líders dels partits demòcrata i republicà mentre l'FBI intenta aclarir els motius de l'atacant.

Ara com ara, l'FBI ha esbrinat que l'autor de l'atemptat, Thomas Crooks, de 20 anys, va actuar a soles i va disparar contra l'exgovernant (2017-2021) des del terrat d'una teulada i usant un fusell AR-15 que son pare havia comprat legalment.

Crooks, que va ser abatut per agents del Servei Secret segons després d'obrir foc contra Trump, estava registrat com a votant del Partit Republicà. No obstant això, registres electorals mostren que algú amb el seu nom i direcció va fer el 2021 una donació de quinze dòlars al Projecte de Participació Progressista, una organització demòcrata.

El succés és investigat com un cas de "terrorisme domèstic", segons va explicar diumenge en una teleconferència Kevin P. Rojek, l'agent del FBI que dirigeix la investigació.

Segons fonts de la investigació citades per mitjans locals, les autoritats van trobar en el vehicle i la residència de l'atacant material rudimentari per a fer bombes, però es desconeix de quin tipus. Ara mateix, l'FBI està analitzant eixos dispositius en les seues oficines de Quantico (Virgínia).

Trump, sense "por"

L'atemptat ha commocionat el país i ha provocat crides a moderar la retòrica política en vespres de la Convenció Nacional Republicana a Milwaukee.

Trump, que va ser ferit en l'atac, ha arribat esta passada la nit a Milwaukee, on esta setmana serà designat oficialment candidat del Partit Republicà per a les eleccions del 5 de novembre.

Abans que l'avió s'enlairara, l'expresident havia indicat en la seua xarxa Truth Social que el que havia passat li va fer plantejar-se retardar dos dies la seua arribada a l'esdeveniment. No obstant això, posteriorment va decidir que no podia permetre que un "tirador o potencial assassí" alterara la seua agenda, per la qual cosa va optar per arribar hui a Milwaukee.

L'exmandatari, que va passar el dia reclòs en el seu club de golf a Nova Jersey, va assegurar en un comentari en la xarxa Truth Social que no té "por" i que es mantindrà fort i "desafiador".

"Gràcies a tots pels pensaments i oracions ahir. És com si haguera sigut Déu només el que va evitar que l'impensable passara. No tindrem por, sinó que ens mantindrem forts en la nostra fe i desafiadors enfront del mal", va assegurar l'expresident, que també va fer crides a la unitat.

"En este moment, és més important que mai que ens mantinguem units i mostrem el nostre vertader caràcter com a estatunidencs, mantenint-nos forts i decidits i no permetent que el mal guanye", va afegir.

Biden demana resoldre les diferències "en les urnes, no amb bales"

Per la seua banda, el president estatunidenc, Joe Biden, va fer una crida a la unitat nacional este mateix diumenge. En un discurs des del Despatx Oval de la Casa Blanca va demanar "refredar" el clima polític als Estats Units després d'una campanya electoral especialment convulsa i va urgir els estatunidencs a resoldre les seues diferències "en les urnes, no amb les bales".

"Els desacords són inevitables. És part de la naturalesa humana, però la política mai ha de ser un camp de batalla i, Déu no ho vullga, un camp de mort", va emfatitzar.

L'assistent mort: un bomber, pare de dos filles

L'assistent mort ha sigut identificat com a Corey Comperatore, un bomber i pare de dos filles. En una roda de premsa, el governador de Pensilvània, el demòcrata Josh Shapiro, va declarar que va morir com "un heroi", perquè ho va fer mentre intentava protegir la seua família dels trets.

També et pot interessar

stats