Trump desenterra l'expansionisme dels EUA: vol Groenlàndia, el Canadà i el canal del Panamà

La visita d'un fill de Trump a Groenlàndia, poc després d'estes afirmacions, ha causat una gran inquietud a Dinamarca, de qui depén administrativament este territori autònom

Donald Trump Jr. saluda des de l'aeroport de Nuuk, després de la visita a Groenlàndia
Donald Trump Jr. saluda des de l'aeroport de Nuuk, després de la visita a Groenlàndia / Emil Stach/Ritzau Scanpix via Reuters

El pròxim president dels Estats Units, el republicà Donald Trump, ha desenterrat les vel·leïtats expansionistes de la política exterior nord-americana amb una transparència poc habitual en l'estratègia internacional del país. En les últimes hores ha proposat controlar el canal del Panamà, incorporar als Estats Units l'illa de Groenlàndia (un territori autònom sota sobirania de Dinamarca) i assimilar el Canadà com un estat més. Els dos últims són països aliats en l'OTAN.

Trump ha apel·lat a la seguretat econòmica i a la geoestratègia per a justificar estos moviments. De totes les tres suposades aspiracions, la que més inquietud causa, ara mateix, és la de Groenlàndia, que el fill major de Trump ha visitat poc després de les afirmacions del pare, si bé a títol personal per a gravar un vídeo per al seu pòdcast, en què ha aplaudit el possible benefici per al territori de l'annexió.

La reacció dels estats al·ludits no s'ha fet esperar. La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha fet una crida a la calma i el president groenlandés, Múte B. Egede, ha recordat que el territori autònom és sobirà per a decidir el seu futur, amb independència de les voluntats de Washington o Copenhaguen.

Per la seua banda, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha volgut deixar clar que "mai, però mai" el Canadà formarà part dels Estats Units, el principal soci comercial i en matèria de seguretat. Trump, que té Trudeu entre els enemics recurrents, ha amenaçat de fer servir la "forca econòmica" dels EUA per a aconseguir l'assimilació del territori del nord com a l'estat número 51.

Trump, que assumirà el càrrec del segon mandat el 20 de gener, ha amenaçat a imposar aranzels del 35% del Canadà i de Mèxic, un altre dels objectius de l'imperialisme trumpista: el líder republicà ha avançat la intenció de substituir unilateralment la denominació del golf de Mèxic per la de "golf d'Amèrica".

No queda clar quina seria l'estratègia sobre el Panamà, a què l'administració Trump acusa d'haver entregat el control del canal a la Xina, i d'imposar aranzels massa costosos per als interessos estatunidencs. Preguntat si consideraria mesures econòmiques, militars o una renegociació dels tractats, Trump s'ha limitat a respondre que "haurem de fer alguna cosa".

També et pot interessar

stats