Trump dona més poders a Elon Musk per a reduir “significativament” la grandària de l'Administració

El president dels EUA i el magnat, acompanyat del seu fill, han signat un decret per a retallar la despesa pública i preparar acomiadaments a gran escala del funcionariat

Trump i Musk —acompanyat del seu fill— signen un decret per a reduir la grandària de l'Administració dels EUA
Trump i Musk, acompanyat del seu fill, signen un decret per a reduir la grandària de l'Administració dels EUA / Reuters

Donald Trump continua ampliant el poder del magnat Elon Musk al capdavant del Departament d'Eficiència Governamental, que s'encarrega de retallar la despesa pública. El president dels Estats Units ha firmat este dimarts un nou decret per a reduir “significativament” la plantilla de l'administració federal i prepara acomiadaments a gran escala de personal funcionari. En una imatge insòlita, Trump ha comparegut al despatx oval de la Casa Blanca en companyia de Musk —que portava una gorra negra amb les sigles de l’eslògan de la campanya Make America Great Again— i també del fill del multimilionari i fundador de SpaceX, X Æ A-12, que ja ha estat present en altres actes públics. 

Després de firmar el decret, Trump de seguida ha cedit la paraula a Musk, que ha fet unes extenses declaracions en les quals ha afirmat que l'administració federal s'ha convertit en una “quarta branca no electa” i va subratllar la necessitat d'implementar “controls de sentit comú” per a reduir, entre altres coses, despeses innecessàries.

Musk ha carregat contra l'excessiva burocràcia i un dèficit de dos bilions de dòlars que pot abocar el país a una fallida financera. També ha assegurat que el Tresor no té mecanismes per a controlar els pagaments, com els que sí que tenen les empreses, i que les retallades que planeja són fruit del sentit comú. Per la seua banda, Trump ha donat suport a les declaracions del magnat, assegurant que no hi ha cap problema amb el seu paper i ha reiterat que s’ha produït un “abús” en l'adjudicació de contractes públics i ha denunciat que s’anaven a malbaratar “desenes de milers de milions de dòlars”.

D'acord amb detalls que alguns funcionaris han filtrat a mitjans com The Washington Post, l'orde insta els líders de les agències federals a limitar la contractació a llocs “essencials”, a preparar-se per a considerables reduccions de plantilla i a restringir la reposició de vacants després de les baixes de personal. En concret, sota la nova llei Trump, estos departaments —entre els quals hi ha la CIA, l’FBI o la NASA— només podran contractar un nou empleat per cada quatre que deixen el seu lloc, una vegada finalitzada l'actual congelació de contractacions federals. Tot i això, es faran excepcions per als llocs relacionats amb la seguretat nacional i el control migratori i permetran contractacions en estos àmbits.

Esta orde és un pas més del govern de Trump en la seua ofensiva per a reduir despeses en l’administració. El DOGE ja ha desmantellat de facto l'Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional (Usaid) i l'Oficina de Protecció Financera del Consumidor (CFPB), creada després de la crisi financera del 2008, amb el tancament de les seues oficines i generant una gran incertesa sobre el futur dels seus empleats.

Precaució entre els fabricants de vehicles pels aranzels

Però algunes de les mesures de Trump comencen a provocar preocupació. Els dos fabricants de vehicles més grans dels Estats Units, Ford i General Motors, estan desconcertats per la incertesa que ha generat la imposició d'aranzels de fins al 25% a les importacions d'acer i alumini, sobretot les que provenen de Mèxic i el Canadà. Alguns directius d'estes companyies asseguren que això donarà un gran avantatge a les marques de Corea del Sud, el Japó i Europa, que no estan afectades per estes taxes.

També et pot interessar

stats