Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30

Trump irromp en el Madison Square de Nova York amb un míting ple d'insults racistes

Diversos oradors arenguen els 20.000 assistents per a tractar de mobilitzar un territori tradicionalment demòcrata i incendien el debat amb expressions com que Puerto Rico és una "illa flotant de fem"

El Madison Square, de gom a gom en el míting de Trump / Brendan McDermid (Reuters)

Quan queda a penes una setmana per a les eleccions presidencials dels Estats Units que enfrontaran Donald Trump i Kamala Harris en les urnes pel bitllet cap a la Casa Blanca, els dos candidats busquen la mobilització màxima de l'electorat. Este diumenge ha estat marcat per l'últim míting del republicà, que ha triat l'icònic Madison Square Garden, al cor de Nova York, per a donar-se un bany de masses davant de quasi 20.000 simpatitzants. Un intent de girar la truita en una ciutat que tradicionalment ha sigut bastió dels demòcrates.

En l'acte, el magnat i empresari ha aparegut envoltat per una trentena d'oradors i ha pronunciat un dels discursos més racistes i intolerants amb les minories que se li havia sentit fins ara. Durant les quasi sis hores que s'ha allargat la cita, s'han succeït un reguer d'insults i comentaris contra la població migrant, especialment hispans. Entre els intervinents no ha faltat ni el lluitador professional Hulk Hogan ni el multimilionari Elon Musk, un dels seus principals valedors.

Trump no se n'ha eixit del guió i ha repetit les idees que desgrana de manera caòtica en tots els actes de campanya, començant per la premissa que els Estats Units és un país "ocupat" per migrants irregulars. "Això prompte s'acabarà", ha assegurat, per a qualificar després el 5 de novembre, dia dels comicis, com el dia de l'alliberament. També ha posat el focus en la inseguretat ciutadana, de la qual ha culpat principalment la banda veneçolana del Tren de Aragua i la centreamericana MS-13.

La suposada "invasió" migratòria ha sigut un dels temes que constantment han evocat els oradors, així com la inflació desbocada —malgrat que s'ha reduït molt en l'últim any—, la defensa a ultrança d'Israel i la batalla cultural en la qual suposadament Trump defensa els valors de la religió enfront d'uns demòcrates que es dediquen a "adoctrinar els xiquets" a les escoles. De fet, un amic d'infància de l'expresident ultra (2017-2021) ha pujat a l'estrada amb un crucifix, que ha agitat una vegada i una altra.

Però un dels comentaris que més han incendiat el debat, traslladat també a les xarxes socials, és el que ha proferit el còmic Tony Hinchcliffe. Literalment, ha dit que Puerto Rico és "una illa flotant de fem enmig de l'oceà". També es burla de la població llatina i assegura que "gaudeixen fent bebés". Estes soflames han generat un gran malestar en la comunitat llatinoamericana, que ha exigit una disculpa de la campanya electoral de Trump. Les difamacions d'altres oradors han fet diana també en col·lectius d'afroamericans, palestins i jueus.

Encara que el candidat republicà ha proclamat des de l'escenari que compta amb un suport "increïble" d'"afroamericans, hispans, jueus, musulmans i mormons", la veritat és que en l'estadi abarrotat la majoria de cares eren de classe blanca, que sempre ha tingut les regnes del poder a Nova York. Entre el públic, destacaven milers i milers de caps que lluïen gorres roges amb el ja conegut lema trumpista "Make America Great Again" o MAGA ("Fem que Amèrica torne a ser gran"), un moviment informal que suplanta el Partit Republicà mateix fins al punt que el nom de la formació només s'ha esmentat una vegada en l'acte. MAGA, en canvi, ha sigut repetit sense parar per tots els oradors.

L'expresident Trump ha volgut dedicar diversos dards a la contrincant, Kamala Harris. No sols per la suposada ineficàcia que li atribueix, sinó que també l'ha acusada falsament de ser "la creadora original del moviment Defund the Police (Lleva fons a la policia)" i de tindre la intenció de "confiscar les armes", cosa que ha despertat una de les xiulades de la nit. I ha acabat fent gala que a ell el secunden la Guàrdia Fronterera, els bombers, la policia i els xerifs del país, sense precisar com ha mesurat eixe suport.

Eleccions EUA

També et pot interessar