Trump ja és el candidat republicà a la presidència dels EUA: "Déu està del meu costat"

El magnat novaiorqués aparca la violència verbal contra els demòcrates per al·legats a la unitat del país en el seu primer discurs des de l'intent d'assassinat

Donald Trump apareix en l'escenari de la convenció republicana
Donald Trump apareix en l'escenari de la convenció republicana / Callaghan O'hare (Reuters)

Donald Trump ja és formalment el candidat a la presidència dels Estats Units pel Partit Republicà. L'exmandatari ha acceptat oficialment la proposta de la formació en la convenció republicana de Milwaukee. Trump, que ha fet el primer discurs des de l'intent d'assassinat a Pensilvània, ha aparcat la violència verbal contra els demòcrates per un al·legat "de confiança, força i esperança" amb trets messiànics i referències a la unitat del país i el servei als estatunidencs "millor que mai".

"Res em detindrà en esta missió perquè la nostra visió és justa i el nostre rumb pur. No importa quin obstacle se'ns presente. No ens ensorrarem, no ho farem malament. No farem marxa arrere i mai deixaré de lluitar per vostés", ha proclamat en un escenari, dominat per un rètol lluminós gegant amb el seu cognom. "En una època en què la nostra política ens divideix amb massa freqüència, és moment de recordar que tots som conciutadans. Som una nació sota Déu, indivisible", ha manifestat.

''Fight'' (lluita), el nou lema de campanya

L'audiència republicana ha ovacionat Trump entre crits de "lluita" (fight, en anglés), el clam que s'ha popularitzat després que el magnat novaiorqués el pronunciara quan era evacuat després de l'atemptat, un lema que està desplaçant el "Make America Great Again" (MAGA), que ha acompanyat la seua trajectòria política.

EL candidat republicà en un moment de la seua intervenció
EL candidat republicà en un moment de la seua intervenció / Mike Segar (Reuters)

L'expresident dels EUA, encara amb l'orella embenada, ha relatat l'experiència en primera persona de l'atac davant de l'audiència. Ha assegurat que va salvar la vida per girar-se a mirar un gràfic sobre immigració i que tot i la sang que l'envoltava es va sentir "molt segur" perquè percebia Déu del seu costat. El relat, ha assegurat, no el farà més perquè li resulta "massa dolorós".

"No hem de criminalitzar la dissidència ni el desacord polític"

En el seu discurs a penes va citar l'actual mandatari, el demòcrata Joe Biden, o la seua vicepresidenta, Kamala Harris, encara que no va escatimar crítiques al seu partit rival. "No hem de criminalitzar la dissidència ni demonitzar el desacord polític, que és el que està succeint últimament al nostre país a un nivell que ningú ha vist abans. El Partit Demòcrata hauria de deixar immediatament d'utilitzar el sistema judicial com a arma i d'etiquetar l'oponent polític com a enemic de la democràcia", va afirmar.

Trump besa el casc d'un bomber, en homenatge al que va morir durant el seu intent d'assassinat
Trump besa el casc d'un bomber, en homenatge al que va morir durant el seu intent d'assassinat / Cheney Orr (Reuters)

En els primers vint minuts de parlament, Trump ha sorprés pel to moderat, lluny de les seues soflames incendiàries, si bé en la resta ha recuperat temes habituals dels seus mítings. No han faltat al·lusions a una presumpta "invasió migrant", advertint que tancarà la frontera amb Mèxic el primer dia del seu hipotètic segon mandat, promeses de rebaixes d'impostos, aranzels a les importacions i a favor dels combustibles fòssils. També ha acusat l'administració de Biden de "destruir" la Seguretat Social i ha assegurat que el seu govern acabarà amb la inflació.

El xouman de lluita llibre Hulk Hogan es trenca la samarreta en suport a Trump
El xouman de lluita llibre Hulk Hogan es trenca la samarreta en suport a Trump / Reuters

La convenció ha tingut moments d'espectacle, com l'escena de Trump abraçant i besant un uniforme de bomber en homenatge a l'home que va morir durant l'intent d'assassinat o la presència de la superestrela de la lluita lliure, Hulk Hogan, que ha pujat a l'escenari per a donar-li suport trencant-se la camiseta, de la mateixa manera que ho feia en els seus xous.

La campanya conservadora, que va tancar la festa amb la tradicional caiguda de globus rojos, blancs i blaus, els colors de la bandera estatunidenca, inicia ara una nova fase. Dissabte Trump i el candidat a vicepresident, el senador James David Vance, faran el primer míting conjunt a Michigan, estat que el republicà va guanyar el 2016 i Biden el 2020.

Els conservadors prenen així impuls en un moment en què els demòcrates semblen perdre força, amb 3,1 punts darrere en les intencions de vot i pressions internes creixents perquè Biden es retire. Els republicans, per contra, estan més units que mai, segons Trump. Al novembre "guanyarem, guanyarem, guanyarem".

També et pot interessar

stats