Trump ordena la creació d'un fons sobirà amb el qual podria comprar TikTok
No és la primera vegada que el president dels Estats Units mostra la seua intenció d'adquirir la xarxa social xinesa
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat una orde executiva perquè els Departaments d'Hisenda i de Comerç dels EUA creen un fons de riquesa sobirà per a poder, entre d’altres, adquirir l’aplicació xinesa TikTok.
En referència al secretari del Tresor, Scott Bessent, Trump ha dit: "Crec que Scott i jo crearem un fons sobirà increïble. Altres països molts més xicotets en tenen i no són els Estats Units. Tenim un potencial increïble en este país”.
Segons Bessent, la intenció és tindre preparat el fons en els pròxims dotze mesos per a monetitzar els actius que genera l’aplicació als Estats Units i generar benefici “per als estatunidencs”. "Hi haurà una combinació d'actius líquids, actius que tenim en este país, mentre treballem per a posar-los a la disposició del poble estatunidenc”, ha dit.
En referència al fons que vol crear, Trump ha posat l'exemple de la xarxa social TikTok i ha obert la porta a un possible acord per a comprar-la. Anteriorment, com a candidat a la presidència, Trump ja havia valorat este tipus de ferramenta del fons sobirà per a poder finançar “esforços nacionals grans”, com ara projectes d'infraestructura —carreteres i aeroports— fabricant i fent recerca mèdica, i també havia mostrat anteriorment la seua inclinació a controlar TikTok.
Els detalls sobre com operaria i es finançaria el fons encara no han transcendit, però Trump ha dit anteriorment que podria finançar-se mitjançant “aranzels i altres coses intel·ligents”.
Hi ha més de noranta fons d'este tipus a tot el món, que gestionen més de huit bilions de dòlars en actius, segons el Fòrum Internacional de Fons Sobirans, però normalment depenen del superàvit pressupostari d'un país per a realitzar inversions, i els Estats Units opera amb dèficit.
TikTok, que té al voltant de 170 milions d'usuaris estatunidencs, va patir una breu apagada al país americà just abans que entrara en vigor el 19 de gener una llei aprovada per l’expresident Biden que exigia a l'empresa matriu xinesa ByteDance vendre'l per motius de seguretat nacional dels EUA o enfrontar-se a la prohibició.
Després d'assumir el càrrec el 20 de gener, Trump va signar una orde executiva que ha retardat 75 dies l'aplicació de la llei de l'anterior govern, i ha reconegut que està en converses amb diverses persones sobre la compra de TikTok i que probablement prendria una decisió sobre el futur de la popular aplicació al febrer.
Fa setmanes, va escriure en la seua xarxa social, Truth Social, en al·lusió al futur de TikTok que “li agradaria que els Estats Units tinguera una participació del 50% en una empresa conjunta”, perquè “en fer això, salvem TikTok, el mantenim en bones mans i li permetem continuar creixent”, va afegir.