Ucraïna i Rússia s'acusen de volar una presa del riu Dniéper a Kherson que està negant la zona
Les inundacions obliguen a evacuar d'urgència vora 22.000 persones d'una desena de poblacions i a decretar l'estat d'emergència
Ucraïna i Rússia s'han culpat mútuament aquest dimarts de destrossar la presa de la central hidroelèctrica de Nova Kakhovka, a la vora del riu Dniéper. El col·lapse de la infraestructura, que es troba a vora seixanta quilòmetres de la ciutat de Kherson, al sud del país, ha obligat les autoritats locals i els equips d'emergències a iniciar immediatament un dispositiu d'evacuació en els voltants davant l'eixida sense control de l'aigua. Les primeres estimacions del govern imposat per Moscou a la zona calculen que hi ha vora 22.000 persones en catorze poblacions amb risc de patir inundacions. Per això, s'ha declarat l'estat d'emergència a la ciutat de Kakhovka, una mesura que ha entrat en vigor a les 12:00 hora local. L'afonament de les instal·lacions, a més, ha causat un vessament de vora 150 tones d'oli hidràulic al riu.
El Kremlin ha negat categòricament les acusacions d'Ucraïna d'haver explotat la presa i han assegurat que es tracta d'un "sabotatge deliberat" de Kíiv i que els danys patits són producte dels combats. "Neguem rotundament aquestes acusacions. Es tracta d'un sabotatge deliberat, planejat i organitzat pel règim de Kíiv", ha subratllat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la roda de premsa telefònica diària.
Per la seua banda, les autoritats ucraïneses han qualificat la voladura de "crim de guerra", "atac terrorista" i "ecocidi". El president, Volodímir Zelenski, ha convocat un Consell Nacional de Seguretat d'Urgència després d'haver condemnat "els terroristes" russos per l'acció. "La destrucció de la central elèctrica de Kakhovka només confirma al món sencer que han de ser expulsats de tots els racons del territori ucraïnés", ha escrit en el seu compte de Telegram. Al missatge l'acompanya un vídeo que mostra el desbordament de la presa i que ja és viral a Ucraïna.
Risc per a la central nuclear de Zaporíjia
La resclosa destruïda data de l'època soviètica i s'ubica en la part sud d'Ucraïna controlada pel Kremlin. Amb uns trenta metres d'altura i 3,2 quilòmetres de llarg, conté un volum aigua equivalent al del Gran Llac Salat a l'estat nord-americà de Utah. Es va construir l'any 1956 a la ribera del Dniéper com a part de la central hidroelèctrica de Kakhovka i és un element fonamental en el subministrament hidràulic de la península de Crimea, annexionada per Rússia l'any 2014.
Igualment, és essencial per a l'activitat de la central nuclear de Zaporíjia, també sota control rus, que obté aigua de refrigeració de l'embassament. L'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha dit que no hi ha cap risc immediat de seguretat nuclear a la central, però monitora la situació de prop. Paral·lelament, en un comunicat, l'empresa pública ucraïnesa d'energia nuclear, Energoatom, ha advertit que els danys podien afectar la central, però que la situació està per ara "sota control".
Diversos vídeos no verificats han començat a circular en les xarxes socials per a mostrar una sèrie d'explosions intenses al voltant de la presa. En altres gravacions es veu l'aigua creixent a través de les runes davant la commoció d'alguns testimonis. Les autoritats regionals de Kherson han avisat els assentaments costaners de les riberes del Dniéper que es preparen per a ser desallotjats. "Els serveis d'emergència i especials de la regió estan en plena preparació i proporcionaran tota l'assistència necessària", han assenyalat. L'alcalde de Nova Kakhovka, Vladímir Leontiev, ha detallat en una entrevista amb la televisió pública russa que ja s'està evacuant habitants d'unes 300 cases.
Tones d'oli es vessen al Dniéper
El ministre de l'Interior ucraïnés, Íhor Klimenko, ha avisat que unes 150 tones d'oli hidràulic s'han vessat ja al riu Dniéper a conseqüència de la destrucció de la central hidroelèctrica. Segons el dirigent, en el moment de l'explosió hi havia “450 tones d'oli hidràulic a la sala de màquines”, enclavament que ha quedat totalment destruït. Aquesta substància contaminant baixa “a gran velocitat” a través del curs del riu fins a arribar al mar Negre, han explicat les autoritats ucraïneses, que treballen per a contindre les conseqüències del vessament.
La destrucció de la infraestructura té lloc just quan tant Ucraïna com Rússia han comunicat en els últims informes militars emesos sobre accions de l'exèrcit ucraïnés, que semblen apuntar al començament de l'esperada contraofensiva per a recuperar territoris ocupats per Moscou. Ucraïna ha advertit en diverses ocasions des del començament de la guerra de la possibilitat que Rússia volara la presa de la central hidroelèctrica de Kakhovka. A l'octubre de l'any passat, en plena contraofensiva ucraïnesa per a reprendre el control de Kherson, Zelenski va demanar a la comunitat internacional que pressionara el Kremlin per a evitar que ho fera i va advertir llavors de conseqüències catastròfiques per a tota la zona si això ocorria.