Ucraïna aprofita per a avançar mentre Rússia brega amb les seqüeles del motí de Wagner

Els membres de Wagner, obligats a signar un contracte amb Defensa o a exiliar-se a Bielorússia, romanen encara a la base de la regió oriental de Lugansk, però ja no participen en les hostilitats

Un soldat de l'exèrcit d'Ucraïna
Un soldat de l'exèrcit d'Ucraïna / Twitter: @ZelenskyyUa

Rússia encara brega amb les conseqüències de la rebel·lió armada entre informacions contradictòries sobre el suposat arrest del vicecap de les tropes russes a Ucraïna, mentre que Kíiv aprofita el caos regnant al país veí per a avançar a l'est i sud-est.

Serguei Surovikin, un dels pocs comandaments militars russos lloats pel cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha desaparegut de l'espai públic des de dissabte, la qual cosa va generar sospites sobre una possible porga en les files de les Forces Armades russes.

Veronika Surovíkina, filla del general, ha assegurat al conegut canal de Telegram Baza que manté contacte amb el seu pare i "no ha passat res".

La nit anterior, el diari rus The Moscow Times, que va citar dues fonts pròximes al Ministeri de Defensa rus, va afirmar que el general va ser detingut per presumptes vincles amb la revolta.

El mitjà d'investigació rus Vajnie Istorii va assegurar, citant fonts pròpies en l'Estat Major de l'exèrcit rus i els serveis de seguretat, que Surovikin "va ser interrogat" i alliberat posteriorment.

El Kremlin, que dimecres va qualificar d'"especulació" les publicacions que el militar estiguera al corrent del motí dels membres de la Wagner i no el va comunicar, no va aportar aquest dijous claredat sobre el parador de l'alt comandament militar.

Ofensiva pel control de Wagner

Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha emprés una ofensiva per a assumir el control de Wagner a Orient Mitjà i Àfrica, segons el diari The Wall Street Journal.

Putin ha enviat missatges a Síria, la República Centreafricana, Mali i altres països per a assegurar a les autoritats que Wagner hi mantindrà la presència, però a partir d'ara estarà sota les ordes del Kremlin.

La lluita pel control de Wagner va poder ser un dels detonants de la revolta, segons ha suggerit el cap del Comité de Defensa de la Duma russa, Andrei Kartapolov.

Segons sosté, la cúpula militar russa va condicionar el finançament del grup i la participació en la guerra a Ucraïna a la signatura de contractes amb el Ministeri, una cosa que el cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, va rebutjar de pla.

És un argument de pes. Putin va reconéixer haver assignat a Wagner 86.000 milions de rubles (uns 1.014 milions de dòlars) durant la guerra a Ucraïna.

Els membres de Wagner, obligats a signar un contracte amb Defensa o a exiliar-se a Bielorússia, romanen encara a la base de la regió oriental de Lugansk, però ja no participen en les hostilitats.

Ucraïna pren la iniciativa

La viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha informat que en l'est del país les tropes de Kíiv han aconseguit avançar entre 1.200 metres i 1.500 metres cap a les localitats de Klixtxívka i Kurdiumivka, totes dues al sud de Bakhmut.

Al seu torn, en el sud-est, l'avanç ha sigut de "1.300 metres" en direcció de l'ocupada ciutat de Berdiansk, a la vora del mar d'Azov.

El principal objectiu ucraïnés és la ciutat de Melitópol, la qual cosa permetria tallar el pont terrestre entre els territoris controlats per Rússia i l'annexionada península de Crimea.

També et pot interessar

stats