Ucraïna demana unitat després de 600 dies de guerra russa i amb Occident mirant a l'Orient Pròxim

La Duma de Rússia inicia aquest dimarts el procés per a revocar la ratificació del tractat internacional que prohibeix els assajos nuclears

Soldats ucraïnesos
Soldats ucraïnesos en un dels fronts de guerra / Twitter: @ZelenskyyUa

La guerra de Rússia a Ucraïna ha complit aquest dilluns 600 dies, motiu que ha aprofitat el mandatari ucraïnés, Volodímir Zelenski, per a demanar unitat i confiança en la capacitat bèl·lica del país, en un moment en el qual la contraofensiva aconsegueix avanços modestos i Occident mira més a Orient Mitjà.

El president crida a mantindre la unitat: "No permetem que els dubtes debiliten la nostra determinació". I ha afegit que cada dia Ucraïna ha d'augmentar la seua força i destruir l'ocupant.

"Sens dubte, prevaldrem", ha assenyalat, i ha agraït a tots els soldats i a tots els que treballen "per la llibertat" d'Ucraïna la seua lluita diària per a derrotar Rússia.

Tant Zelenski com altres alts càrrecs, entre ells el cap de la Intel·ligència Militar (GUR), Kirilo Budànov, han admés que la contraofensiva a l'est i el sud que va començar el 4 de juny avança més lentament del que desitjarien.

Grans pèrdues en tots dos bàndols

El president rus, Vladímir Putin, va assenyalar en una entrevista amb China Media Group que la contraofensiva "no ha obtingut resultats fins al moment, sinó només pèrdues massives". El cap del Kremlin ha assegurat que la pèrdua de tropes que està patint Kíiv "és huit vegades major" que la de Moscou.

El front està pràcticament estancat en el terreny i Rússia ja bombardeja les primeres instal·lacions energètiques de la tardor, però la unitat entre la població ucraïnesa es manté ferma.

Els ucraïnesos confien en el govern i en Occident

La gran majoria dels ucraïnesos (el 80%) continua confiant que el govern no acceptarà cap compromís amb l'enemic que vaja en contra del país, segons una enquesta feta entre el 29 de setembre i el 9 d'octubre per l'Institut Internacional de Sociologia de Kíiv.

Això sí, a poc a poc, la propaganda russa sobre la suposada fatiga d'Occident amb la guerra i el seu suport a Ucraïna cala també en la ment d'alguns ucraïnesos. Un 30% —enfront del 15% de setembre de 2022— creu ara que el suport occidental s'està afeblint i que en general Occident vol concessions d'Ucraïna a Rússia.

No obstant això, encara un 63% (un 73% anteriorment) considera que els EUA i els seus socis continuen ajudant Ucraïna i vol acabar la guerra amb condicions acceptables per al país.

Rússia obri el procés per a revocar la ratificació del tractat d'assajos nuclears

Per la seua banda, la Duma de Rússia inicia aquest dimarts el procés per a retirar la ratificació del tractat internacional que prohibeix els assajos nuclears. La Duma va introduir dilluns eixe punt en l'agenda de sessions i, més tard, el comité d'Assumptes Internacionals de la Duma russa va recomanar a la cambra que revocara el tractat.

A les 12:00 h (09:00 GMT), començarà el debat del projecte que van presentar més de 400 dels 450 diputats de la Duma després que el passat 5 d'octubre el president, Vladímir Putin, plantejara revocar el Tractat de Prohibició Completa d'Assajos Nuclears (CTBT).

S'espera que la segona lectura tinga lloc dimecres i la tercera i última, el 19 d'octubre; encara que el Kremlin ja va assegurar que això no significa que Rússia reprendrà automàticament els assajos nuclears.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar recentment que l'anunci de Rússia mostra "la falta de respecte i el continu menyspreu" del Kremlin pels seus compromisos internacionals. El CTBT, adoptat per l'Assemblea General de l'ONU el 10 de setembre de 1996, ha sigut signat per 185 països, inclosa Rússia, que el va ratificar el 30 de juny de 2000.

Amb tot, nou països no l'han ratificat mai, són els Estats Units, la Xina, l'Iran i Israel; mentre que l'Índia, el Pakistan, Corea del Nord i Síria ni tan sols el van signar.

També et pot interessar

stats