Ucraïna espenta a Kherson per a forçar un nou replegament rus al sud del riu Dniéper

Zelenski celebra l'obertura a Romania del centre d'instrucció als seus pilots de caces de fabricació estatunidenca F-16, que Ucraïna espera rebre a principis del 2024

Soldats ucraïnesos en una trinxera
Soldats ucraïnesos en una trinxera / Twitter: @ZelenskyyUa

L'exèrcit ucraïnés intenta progressar a la regió meridional de Kherson per a forçar la retirada russa del marge esquerre del riu Dniéper, mentre resisteix el pols rus en el front est, on les tropes rivals fa setmanes que ataquen sense pausa.

Les tropes de l'exèrcit ucraïnés han aconseguit crear diversos caps de platja a la part esquerra del Dniéper, la qual cosa inclouria el desplegament de tropes i blindats i la presa d'alguna xicoteta localitat.

Segons informa l'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), que cita imatges geolocalitzades i bloguers militars russos, efectius ucraïnesos s'han endinsat uns tres o quatre quilòmetres pel marge esquerre del Dniéper.

L'ISW considera que els combats defensius i ofensius que l'exèrcit rus lliura en altres sectors podrien limitar la seua capacitat de desplaçar reforços al sud de la regió de Kherson, l'antesala de l'annexionada península de Crimea.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït a "tots els que lluiten en la riba esquerra de la regió de Kherson pel bé d'Ucraïna" en un missatge a la nació amb motiu de l'aniversari de l'alliberament de la ciutat de Kherson.

Simultàniament, les forces russes han continuat les operacions ofensives a l'est, sobretot, en direcció a les localitats de Kúpiansk i Kreminna, prop de Bakhmut, així com a la regió meridional de Zaporíjia, segons l'ISW.

Ucraïna, més prop de protegir el seu espai aeri

Mentrestant, Ucraïna protegeix cada vegada millor el cel en un intent de posar fi a la superioritat russa en l'aire. "L'escut aeri ucraïnés és ja més fort que l'any passat", ha assegurat Zelenski en un dels seus discursos, en el qual ha lamentat que, malgrat això, l'escut "no protegisca tot el territori ucraïnés".

Així mateix, ha agraït als socis de Kíiv que han ajudat Ucraïna a reforçar el seu sistema de defensa antiaèria, entre ells els EUA, Alemanya, França, el Regne Unit i altres.

Paral·lelament, a Romania s'ha inaugurat el centre per a l'entrenament de pilots de caces de fabricació estatunidenca F-16, que Ucraïna espera rebre a principi de 2024.

També et pot interessar

stats