L'OTAN tanca un altre compromís multimilionari per a Ucraïna i veu irreversible la seua adhesió

Els líders de l'OTAN donen llum verda a un suport financer d'un mínim de 40.000 milions d'euros per a equips militars per a Ucraïna el 2025

Caps d'Estat i de govern de l'OTAN a Washington (els Estats Units) / Lenin Nolly (Efe)
Caps d'Estat i de govern de l'OTAN a Washington (els Estats Units) / Lenin Nolly (Efe)

Els líders de l'OTAN han mostrat la seua unitat en la defensa d'Ucraïna a llarg termini en la primera jornada de la cimera a Washington, en la qual van comprometre almenys 40.000 milions d'euros més de suport militar per a Kíiv l'any que ve i van declarar “irreversible” la seua integració en l'organització.

“Prenem decisions importants per a enfortir l'OTAN i fer que els aliats siguen més segurs, i per a garantir que compartim la càrrega de mantindre la nostra seguretat”, ha afirmat en una roda de premsa el secretari general aliat, Jens Stoltenberg.

En la mateixa cimera en la qual l'Aliança va celebrar el seu 75 aniversari, la defensa d'Ucraïna i la fermesa davant de Rússia van tindre total protagonisme, així com la voluntat dels líders de reforçar la seua indústria militar a través d'una declaració específica.

Stoltenberg ha assegurat que el poder que mostra l'Aliança és possible gràcies al fet que ja 23 dels 32 aliats inverteixen almenys un 2% del seu PIB en defensa, “una xifra rècord”.

Adhesió irreversible d'Ucraïna

Els líders aliats van donar este dimecres un fort suport a Ucraïna en assegurar en la seua declaració conjunta que el país està en un camí “irreversible” cap a la seua adhesió a l'OTAN, encara que van tornar a evitar fixar una data i van assegurar que ocorrerà quan es donen les condicions.

A més, van decidir que el comandant suprem de l'Aliança per a Europa (Saceur), el general estatunidenc Christopher G. Cavoli, coordine l'enviament d'ajuda militar i les missions internacionals d'entrenament per a Ucraïna.

Igualment, van donar llum verda a un suport financer d'un mínim de 40.000 milions d'euros per a equips militars per a Ucraïna el 2025.

A més curt termini, dimarts els Estats Units, Alemanya i Romania van anunciar l'enviament de bateries Patriot addicionals a Ucraïna, mentre que els Països Baixos i altres socis donaran components Patriot per a permetre l'operació d'una bateria antiaèria d'eixe tipus i Itàlia donarà un sistema SAMP-T.

A més, els EUA han dit este dimecres que la transferència prevista de caces F-16 per a Ucraïna està en marxa i culminarà este estiu.

Dissuasió i defensa

Els aliats van acordar dimecres igualment adaptar l'estructura de comandament de l'OTAN i millorar els seus sistemes integrats de defensa aèria i antimíssils.

Des de hui ja està operatiu un nou sistema estatunidenc de defensa contra míssils balísticsa Redzikowo (Polònia).

Denominat Aegis Ashore, forma part de l'escut antimíssils més ampli de l'OTAN i està dissenyat per a detectar, rastrejar i interceptar míssils balístics en vol.

L'OTAN també va acordar crear un centre integrat de ciberdefensa per a millorar la protecció de les xarxes de l'Aliança i dels aliats, i de l'ús del ciberespai com a domini operatiu.

El centre informarà els comandaments militars de l'OTAN sobre possibles amenaces i vulnerabilitats en el ciberespai, incloses les infraestructures crítiques civils de propietat privada necessàries per a donar suport a les activitats militars.

Suport xinés a Rússia

Els líders van considerar que “les ambicions declarades i les polítiques coercitives de la Xina continuen desafiant els nostres interessos, seguretat i valors”, alguna cosa que van reforçar amb la invitació a la cimera dels líders del Japó, Corea del Sud, Austràlia i Nova Zelanda.

En concret, van assenyalar la seua “profunda preocupació” per l'"associació estratègica" entre Rússia i la Xina i van alertar que s'enfronten a “amenaces híbrides, cibernètiques, espacials i d'un altre tipus, així com a activitats malicioses d'actors estatals i no estatals”.

"El missatge enviat per l'OTAN des d'esta cimera és molt fort i molt clar: estem definint clarament la responsabilitat de la Xina respecte de la seua facilitació de la guerra d'agressió russa contra Ucraïna", ha dit Stoltenberg.

Encara que l'Aliança no té constància que Pequín estiga subministrant armes directament a Rússia, ha advertit que li envia la tecnologia i microelectrònica que necessita per a crear armament.

Consell OTAN-Ucraïna

Este dijous, en l'última jornada de la cimera, els líders aliats participaran en un Consell OTAN-Ucraïna amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

Finalment, mantindran una sessió de treball amb els seus homòlegs d'Austràlia, Nova Zelanda, el Japó i Corea del Sud per a parlar de les amenaces comunes a la seua seguretat i dels reptes que planteja la Xina a la conca Indo-Pacífica.

En la bilateral que van tindre el president de França, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, els dos mandataris van subratllar que tots dos continuaran fent costat a Ucraïna el temps necessari i van dir que la celebració de la cimera l'any que ve a la Haia servirà per a reafirmar el seu compromís amb els principis de la pau, seguretat i estabilitat d'Europa.

També et pot interessar

stats