Ucraïna es prepara per a un segon hivern sota les bombes

Calculen que Rússia té vora 900 míssils d'alta precisió

Edifici afectat pels bombrdejos russos a Odessa la passada nit
Edifici afectat pels bombardejos russos a Odessa la passada nit / Stringer (Reuters)

Quan falten poc més de tres mesos perquè es complisquen dos anys de la invasió russa d’Ucraïna, el país es prepara per a encarar un segon hivern sota les bombes amb l’advertència que Rússia està esperant que les temperatures descendisquen per davall de zero graus per a llançar una nova campanya de bombardejos massius contra el sistema energètic ucraïnés, segons la intel·ligència militar de Kíiv. 

El general Vadim Skibitski, un dels màxims responsables de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) ha declarat aquest dilluns que el més probable és que comencen quan hi haja una major càrrega sobre el sistema energètic, “cosa que crea condicions més favorables per als atacs”. 

Segons una estimació publicada hui pel GUR, Rússia disposa en aquests moments de 870 míssils d'alta precisió que podria utilitzar per a atacar Ucraïna. Malgrat que gràcies als enviaments dels seus socis occidentals, Kíiv té moltes més defenses antiaèries que quan Rússia va atacar per primera vegada el seu sistema energètic a la tardor de l'any passat, moltes zones del país continuen sent vulnerables a l'arsenal de míssils i drons russos.

“Ens estem preparant per al pitjor hivern de la història. Així és que farem els ulls grossos si no rebem els [míssils de creuer alemanys] Taurus, però obtenim sistemes de defensa aèria”, ha afirmat el ministre d'Afers Estrangers ucraïnés, Dmitró Kuleba, en declaracions al mitjà alemany Die Welt.

I mentre a Ucraïna es preparen per a l’hivern, la passada nit Rússia ha atacat amb míssils i almenys quinze drons el centre d'Odessa i la seua infraestructura portuària. En l'acció han quedat ferides cinc persones i danyats diversos edificis i equipament dedicat a l'exportació de gra, segons ha informat el cap de l'administració militar de la regió d'Odessa, Oleg Kiper. La força aèria ucraïnesa ha informat que les seues defenses han abatut un míssil Kh-59 i un total de quinze drons llançats per Rússia contra territori ucraïnés.

Al mateix temps, la situació al front continua tibant. L'Institut d'Estudis per a la Guerra (ISW) dels Estats Units ha constatat que les forces ucraïneses continuen l'ofensiva al sud-oest de Bakhmut, a la regió oriental de Donetsk, i han avançat al nord de la localitat de Klisxíivka. Segons l'ISW, l'exèrcit rus ha intentat atacar sense èxit al nord i el sud de Bakhmut, en particular a la rodalia de la presa de Berjivske.

També et pot interessar

stats