Ucraïna reclama més armament i descarta fer concessions perquè Rússia allibere el cereal que reté
El desbloqueig dels ports del mar Negre és fonamental per a donar eixida als 22 milions de tones de blat i altres cereals immobilitzats per la guerra
El govern d'Ucraïna es nega a fer concessions a Rússia i manté l'aposta per plantar-li cara amb armament occidental. Kíiv ha manifestat el rebuig a les pressions occidentals per negociar amb Moscou el desbloqueig dels ports del mar Negre per a facilitar les exportacions de cereal, del qual Ucraïna és un dels principals productors mundials. S'evitaria així la crisi alimentària que s'anticipa en molts països.
Aquesta opció no sembla damunt la taula del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que acusa Rússia de robar-los el blat i d'impedir deliberadament l'eixida de la producció cereal del país. "Negociar amb un país que ha pres com a ostatges milions de persones? Tenim una idea millor: el món ha d'acordar subministrar a Ucraïna llançacoets múltiples autopropulsats i altre armament pesant per a desbloquejar el mar Negre", ha escrit a Twitter l'assessor de la presidència d'Ucraïna, Mikhailo Podoliak, que defén la via militar per a alliberar el gra.
El desbloqueig dels ports del mar Negre és fonamental per a donar eixida als 22 milions de tones de blat i altres cereals que estan immobilitzats per la guerra. Però Rússia exigeix, a canvi, que s'alcen les sancions a les seues exportacions.
Al mateix temps, el rearmament de l'exèrcit ucraïnés amb armes pesants és clau per a contindre l'ofensiva russa, sobretot a la regió de Lugansk, on Moscou ja controla el 90% del territori. Els últims bombardejos de les tropes russes contra 45 poblacions del Donbass han destruït un centenar d'objectius civils i han causat la mort de nou persones, segons han informat les autoritats ucraïneses.
El futur dels presoners de guerra és una altra de les preocupacions de Kíiv. El comité internacional de la Creu Roja verificarà les condicions i el tracte que estan rebent els militars ucraïnesos que es van rendir a la planta siderúrgica d'Azovstal, a la costanera ciutat de Mariúpol, la xifra dels quals es desconeix. L'organització vol registrar-los com a presoners de guerra per a protegir-los la vida i evitar que siguen "desapareguts".
Ucraïna, tema central a la cimera de Davos
Tot en el dia 89 d'una guerra de la qual es parlarà molt en el congrés que reuneix les potències econòmiques mundials al Fòrum Mundial de Davos. La guerra ha restringit el comerç d'aliments, energia i productes bàsics a trenta països, segons les estimacions de l'informe que el Fons Monetari Internacional ha fet públic per a la cimera, i en què anticipa que la situació de l'economia mundial és la més delicada des de la Segona Guerra Mundial.