Directes
Ara en la televisió
MAGNÍFICS

Rússia i Ucraïna avancen en un esborrany d'un acord de pau, mentre continuen els atacs

Inclou un alto el foc i la retirada de Rússia si Kíiv declara la neutralitat i accepta límits a les seues forces armades

Imatge de la segona ronda de negociacions entre russos i ucraïnesos / Reuters

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna han avançat en la recerca d'un acord que permeta la retirada de les tropes russes, que aquest dimecres mantenen l'ofensiva i continuen causant víctimes civils.

Segons ha avançat en exclusiva el diari britànic Financial Times, Kíiv i Moscou han fet avanços significatius en les negociacions i han acordat un pla de pau provisional de quinze punts que inclou un alto el foc i la retirada de Rússia si Ucraïna declara la neutralitat i accepta límits a les seues forces armades. 

El periòdic, que cita tres fonts implicades en les negociacions, assenyala que els dos països van abordar dilluns aquest esborrany d'acord. L'entesa implicaria que Ucraïna renuncia a incorporar-se a l'OTAN i a acollir bases militars estrangeres a canvi de rebre la protecció de països com els Estats Units, Turquia o el Regne Unit.

No obstant això, el Finantial Times recorda que tant aquestes garanties de protecció per part de països occidentals com el futur estatus dels territoris ucraïnesos ocupats per Rússia des de 2014 suposen esculls importants en el desenvolupament de les converses.

Posteriorment, l’assesor del president Zelenski, Mikhaïlo Podoliak, ha matisat que la informació del 'Financial Times' només considera la posició russa i ha afegit que els negociadors ucraïnesos tenen també les seues demandes. “Només confirmem un alto el foc, la retirada de les tropes russes i les garanties de seguretat d'una sèrie de països”, ha assegurat en el seu compte personal de Twitter.  

Kíiv vol un model de neutralitat “propi”

Kíiv reivindica que el model de neutralitat acceptable per al país ha de ser "propi" i no inspirar-se en uns altres com els de Suècia o Àustria –com en principi pretén Moscou–, encara que obri la porta a abandonar la seua reclamació d'integrar-se en l'Aliança Atlàntica.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut que les posicions en les negociacions són ja "més realistes", encara que fins ara es desconeixien els detalls de les converses.

Un pla de quinze punts

El pla de quinze punts preveu que Ucraïna conserve les seues forces armades, però que es mantinga al marge d'aliances militars amb altres països. Igualment, segons la mateixa font, es garantirien drets de protecció per a la llengua russa a Ucraïna, l'ús de la qual està molt estés encara que l'ucraïnés és l'única llengua oficial.

L'esborrany aborda d'igual manera assumptes humanitaris, segons un assessor de Zelenski citat pel Finantial Times, qui reconeix que Kíiv estaria disposat a abordar per separat l'estatus de Crimea i dels territoris del Donbass, la independència del qual va ser reconeguda per Moscou abans del començament de la invasió, el passat 24 de febrer.

Malgrat tot, l'acord arreplegaria en qualsevol cas una retirada total de les tropes russes del territori pel qual han avançat des del dia de la invasió. 

Segueixen augmentant les víctimes civils

Malgrat l’avanç de les negociacions, l'ofensiva russa a Ucraïna continua en marxa i continua cobrant-se noves víctimes civils en el 21é dia. Segons el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d'Ucraïna, almenys deu persones han mort a la ciutat de Txerníhiv, al nord del país, quan tropes russes han disparat contra una fila de ciutadans que esperaven per a comprar el pa.

"A Txerníhiv les tropes russes han disparat contra les persones que feien cua per a comprar pa: almenys 10 morts", ha informat el Servei Estatal en el seu compte de Twitter.

La CIJ exigeix a Rússia detindre “de manera immediata” la guerra a Ucraïna

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha exigit a Rússia, per tretze vots a dos, “suspendre de manera immediata les operacions militars” a Ucraïna.

“La Federació russa ha d'assegurar-se que qualsevol unitat militar o grup armat irregular que secunde (…) ha d’evitar fer passos que fomenten les operacions militars” a Ucraïna, ha dit la presidenta de la CIJ, Joan Donoghue, en la lectura pública de l'orde judicial.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar