Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament de planejar un atac imminent a la planta nuclear de Zaporíjia

Zelenski adverteix Macron dels intents de Moscou de realitzar "perilloses provocacions" en la planta nuclear ocupada per les tropes russes

Planta d'energia nuclear de Zaporíjia, als afores d'Enerhodar, a la regió de Zaporíjia, Ucraïna
Planta d'energia nuclear de Zaporíjia, als afores d'Enerhodar, a la regió de Zaporíjia, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

Rússia i Ucraïna s'han acusat mútuament de planejar un atac contra la central nuclear de Zaporíjia, controlada per Rússia i durant molt de temps objecte de recriminacions i sospites mútues.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha contat al seu homòleg francés, Emmanuel Macron, les "perilloses provocacions" russes en la planta nuclear ubicada en el sud-est d'Ucraïna.

Zelenski ha tuitat que ell i Macron havien "acordat mantindre la situació sota el màxim control juntament amb l'OIEA", l'Agència Internacional d'Energia Atòmica de l'ONU.

Un comunicat emés per les forces armades ucraïneses ha citat "dades operatives" que deien que el dimarts es van col·locar "artefactes explosius" en el sostre del tercer i quart reactor de l'estació. Un atac era possible "en un futur pròxim".

"Si els detonaren, no danyarien els reactors, però crearien una imatge de bombardeig des del costat ucraïnés", ha afegit el comunicat en Telegram.

Zelenski i l'exèrcit ucraïnés no han proporcionat proves per a les seues afirmacions.

Rússia acusa Ucraïna de planejar llançar municions mesclades amb deixalles nuclears

Per la seua banda, Renat Karchaa, assessor de Rosenergoatom, que opera la xarxa nuclear de Rússia, ha dit que Ucraïna planejava llançar municions mesclades amb deixalles nuclears transportades des d'una altra de les cinc estacions nuclears del país.

"A l'empara de la foscor durant la nit del 5 de juliol, l'exèrcit ucraïnés intentarà atacar l'estació de Zaporíjia utilitzant equips de precisió de llarg abast i drons d'atac kamikaze", ha explicat Karchaa a la televisió russa, segons han citat les agències de notícies russes. Karchaa no ha oferit cap prova en suport de la seua acusació.

Les tropes russes van prendre la instal·lació nuclear més gran d'Europa amb sis reactors, en els dies posteriors a la invasió d'Ucraïna per part del Kremlin el febrer del 2022.

Des de llavors, cada costat ha acusat regularment l'altre de bombardejar la planta i arriscar-se a un gran accident nuclear.

Cap dels reactors de la planta està produint electricitat

L'OIEA, l'organisme de control nuclear de l'ONU, ha intentat durant més d'un any tancar un tracte per a garantir que la planta siga desmilitaritzada i reduir els riscos de qualsevol accident nuclear.

El director general de l'OIEA, Rafael Grossi, ha visitat la planta tres vegades des que Rússia en va prendre el control, però no va aconseguir arribar a cap acord per a mantindre la instal·lació a resguard dels bombardejos.

També et pot interessar

stats