Ucraïna veu un avanç lent però segur de les tropes davant de la forta resistència russa

El Ministeri de Defensa d'Ucraïna dona per segur més progressos després de recuperar cent quilòmetres quadrats en deu dies, mentre que Rússia assegura que han repel·lit múltiples atacs

Una jove munta una bicicleta prop d'un anunci de reclutament per a l'exèrcit ucraïnés, a Hrushivka, regió de Dnipropetrovsk, Ucraïna
Una jove munta una bicicleta prop d'un anunci de reclutament per a l'exèrcit ucraïnés, a Hrushivka, regió de Dnipropetrovsk, Ucraïna / Alina Smutko (Reuters)

Ucraïna reconeix que l'avanç de les seues tropes en la contraofensiva és lent a causa de la resistència de Rússia i els camps minats que li dificulten penetrar la defensa russa. No obstant això, dona per segur que hi haurà més progressos després d'haver recuperat més de cent quilòmetres quadrats de territori ocupat en deu dies.

Segons ha explicat la viceministra ucraïnesa de Defensa, Hanna Maliar, per a les tropes ucraïneses és difícil avançar perquè Rússia està augmentant el nombre d'atacs amb artilleria i morters, així com els bombardejos aeris, especialment a l'est. A això se suma, ha afegit, que al sud "les nostres tropes s'enfronten contínuament a camps minats".

En total, Ucraïna ha alliberat set localitats a les regions de Donetsk i Zaporíjia, la qual cosa equival a "més de cent quilòmetres quadrats de territori ocupat per les tropes russes", segons el cap del Departament Operatiu de l'Estat Major de les Forces Armades, general de brigada Oleksí Grómov.

Mentrestant, el Ministeri rus de Defensa ha tornat a assegurar que les tropes russes han repel·lit múltiples atacs al sud de Donetsk i a Zaporíjia, i que ha causat 155 baixes a l'exèrcit enemic, a més de pèrdues materials.

Sense utilitzar tot el potencial

L'assessor de l'oficina del president d'Ucraïna Mikhailo Podoliak ha reiterat que en tot cas encara no ha començat la contraofensiva gran, i ha ironitzat que Rússia malgrat això ja "canta victòria i afirma haver-la repel·lit".

L'estatunidenc Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) també ha recalcat que els atacs ucraïnesos actuals "no representen l'abast total de les capacitats" de les forces en la contraofensiva, que probablement consistirà en moltes ofensives d'abast diferent, inclosos assalts localitzats.

Malgrat el silenci operatiu de Kíiv, el moviment de les seues tropes cap al sud-est i sud fan pensar que el seu objectiu és arribar a les ciutats ocupades de Berdiansk i Mariúpol, així com a Melitópol, a fi de tallar el corredor terrestre que Rússia va crear l'any passat per a connectar el Donbass amb l'annexionada península de Crimea.

Una carrera de fons i més armes

Tant Ucraïna com Occident tenen clar que la contraofensiva és "una marató" i no un esprint, segons ha dit el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, en una reunió del Grup de Contacte per a la Defensa d'Ucraïna, que reuneix més de cinquanta països i que es va celebrar a la seu de l'OTAN a Brussel·les.

Per això els aliats continuaran proporcionant a Kíiv els recursos que necessite tant de manera urgent com a llarg termini, ha dit. Dinamarca, els Països Baixos, el Regne Unit i els EUA han anunciat que s'associen per a entregar dins de diverses setmanes "centenars de míssils" de defensa aèria de curt i mitjà abast i els sistemes necessaris per al seu ús.

Combatents txetxens comencen a protegir la regió fronterera russa de Bélgorod

D'altra banda, el líder txetxé, Ramzan Kadírov, ha ordenat als seus homes que protegisquen la frontera a la regió russa de Bélgorod, objecte d'atacs ucraïnesos diaris i d'almenys dues incursions armades de paramilitars russos contraris al Kremlin en l'últim mes. "Ara la frontera està tancada per als bandits", ha afirmat Kadírov.

També et pot interessar

stats