La UE acorda l'entrada gradual de Romania i Bulgària en l'espai sense fronteres Schengen

A partir de març s'eliminaran els controls a les fronteres interiors aèries i marítimes amb els dos països, que van ingressar a la UE el 2007

Exterior de la Comissió Europea
Exterior de la Comissió Europea / Europa Press

Els països de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dissabte, per unanimitat, l'ingrés gradual de Romania i Bulgària en l'espai de lliure circulació Schengen, després que Àustria, l'últim país dels vint-i-set que s'oposava a la mesura, alçara el seu veto.

La decisió implica que, a partir de març, s'eliminaran els controls a les fronteres interiors aèries i marítimes amb els dos països —que van ingressar a la UE el 2007—, amb el compromís, a més, d'Àustria, Bulgària i Romania d'acordar més tard la data de la fi dels controls terrestres, va informar la presidència espanyola de torn del Consell de la UE.

El Tractat de Schengen estableix l'alçament dels controls a les fronteres entre els seus estats membres, que actualment abasten 4,3 milions de quilòmetres quadrats i 423 milions de ciutadans de 27 països europeus (23 membres de la UE i 4 no comunitaris).

El Ministeri de l'Interior austríac ha subratllat que aquest primer pas cap a la lliure circulació no equival encara a una entrada completa de Romania i Bulgària a l'espai Schengen, ja que únicament es refereix a les vies aèries i que no hi ha encara data prevista per a ampliar-lo als viatges per terra.

El primer ministre romanés, Marcel Ciolacu, havia assegurat que l'acord també inclouria viatges marítims, la qual cosa beneficiaria el port de Constança al Mar Negre.

Acord "històric"

"Enhorabona als ciutadans de Romania i Bulgària per l'extensió de Schengen per als passatgers de transport marítim i aeri", ha indicat el president del Consell Europeu, Charles Michel, a través del seu perfil en la xarxa social X (abans Twitter).

Michel va apuntar que es tracta d'"un pas esperat fa temps pels ciutadans romanesos i búlgars per a gaudir d'una llibertat de moviment més fàcil, amb la perspectiva del transport terrestre per arribar".

Fonts del Ministeri de l'Interior d'Espanya ha qualificat l'acord —que culmina després de dotze anys de negociacions— d'"històric" i han assegurat que era una de les prioritats de la presidència de torn espanyola del Consell de la UE, que conclou demà.

També et pot interessar

stats