La UE aprova les contramesures als aranzels dels Estats Units a l'acer i alumini
L'administració Trump podria obrir la porta a acords aranzelaris amb els aliats dels EUA
Els estats membres de la Unió Europea (UE) han donat este dimecres de vesprada llum verda a les contramesures proposades per la Comissió Europea (CE) per a respondre als aranzels del 25% que els Estats Units (EUA) ha imposat a l'acer i a l'alumini, segons han indicat fonts diplomàtiques i ha confirmat l'executiu comunitari.
Precisament, hores després d'este anunci, la Casa Blanca ha avançat que farà una pausa de noranta dies en l'aplicació d'aranzels addicionals als països que "no han pres represàlies comercials" contra el seu pla aranzelari i han buscat una solució negociada, entre els quals es troba el bloc comunitari.
Només Hongria vota en contra de la proposta de Brussel·les
Les fonts diplomàtiques han precisat que tots els estats membres —excepte un— han votat a favor de les contramesures. El país que ha votat en contra ha sigut Hongria, com ja va avançar el seu ministre d'Afers Estrangers, Péter Szijjártó, en xarxes socials.
"Hui Hongria està votant en contra de la proposta de la CE d'imposar contramesures als EUA. L'escalada no és la resposta. Eixes mesures provocaran un mal addicional a l'economia i als ciutadans europeus en elevar els preus. L'únic camí són les negociacions, no la represàlia", va escriure.
Per la seua part, la CE ha indicat en un comunicat que els estats membres han votat a favor de la proposta de l'executiu comunitari d'introduir contramesures comercials contra els EUA.
"La proposta de la CE es va fer en resposta a la decisió de març per part dels EUA d'imposar aranzels a importacions d'acer i alumini des de la UE", va exposar la CE.
Ha subratllat que la UE considera que els aranzels estatunidencs no estan justificats i són "nocius" i ha recalcat que estos gravàmens de Washington provoquen "mal econòmic a les dos parts, així com a l'economia global". Així mateix, el comunicat recorda que la "UE ha expressat la seua clara preferència per a trobar resultats negociats amb els EUA, que serien equilibrats i mútuament beneficiosos".
La recaptació a través de les contramesures de la UE començarà a partir del 15 d'abril.
Trump podria obrir la porta a acords aranzelaris amb aliats dels EUA
El secretari del Tresor dels EUA, Scott Bessent, deia dit este dimecres que l'administració Trump podia arribar a acords aranzelaris amb els aliats dels EUA, mentre es preparava per a liderar les negociacions amb més de setanta països en les pròximes setmanes. Això sí, la Xina encara és un "cas atípic" ha dit, a causa de les seues represàlies.
Bessent, parlant amb una conferència de l'Associació Americana de Banquers a Washington, ha afegit que prendria un paper principal en les negociacions sobre els aranzels de Trump. A més, ha dit que malgrat la confusió del mercat financer, "en general, les empreses que han entrat al Tresor, em diuen que l'economia és molt sòlida".
Bessent també ha criticat este dimecres que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, haja dit que tal vegada Espanya haja d'acostar-se a la Xina davant del proteccionisme comercial de l'administració Trump. "Seria com tallar-se el coll", ha dit Bessent.
El secretari del Tresor es referia a una conversa informal que Sánchez ha mantingut amb els periodistes que cobreixen el seu viatge oficial al Vietnam i la Xina, en què el cap de l'executiu espanyol ha considerat que Europa ha de canviar la seua mirada cap a la Xina. A més, el president d'Espanya s'ha mostrat convençut que el nostre país pot jugar un paper de constructor d'aliances més equilibrades entre les dos parts.
Bessent ha justificat la bateria d'aranzels de Trump —que ha elevat en un 104% els gravàmens a les importacions xineses i en el 20% a les dels països de la Unió Europea— en el fet que el model exportador xinés és el de "Blancaneu i els set nans: produeixen i produeixen i tiren els seus productes per terra". El secretari del Tresor ha afirmat que els països subjectes a nous aranzels no haurien de prendre represàlies, com ja ha fet la Xina amb imposició recíproca d'aranzels als EUA, i que haurien d'entendre que "els nivells que s'han imposat són un topall màxim" al qual no s'arribarà "si no es prenen represàlies".
El passat dia 5 d'abril va entrar en vigor un aranzel global del 10% a totes les importacions als EUA i, des d'este dimecres, al voltant de seixanta països —entre ells, la Xina, els països de la UE o el Japó— estan subjectes a aranzels superiors.