La UE aprova el quart paquet de sancions contra Rússia
Inclou restriccions comercials i financeres i incorpora més oligarques a la llista negra del club comunitari
La Unió Europea ha adoptat aquest dimarts el quart paquet de sancions sectorials i individuals per l'agressió militar russa a Ucraïna, destinat a donar "un altre gran colp" a la base econòmica i logística de la maquinària de guerra del Kremlin.
El nou paquet, impulsat pels líders europeus en la seua reunió informal del 10 i 11 de març a Versalles (França) i aprovat aquest dilluns pels ambaixadors dels Vint-i-set davant les institucions europees, inclou restriccions comercials i financeres i incorpora més oligarques a la llista negra del club comunitari.
Aquest paquet, coordinat amb el grup dels països més industrialitzats reunits en el G7, mostra la "determinació" de la UE "de fer costat a Ucraïna i paralitzar el finançament de la maquinària de guerra del Kremlin", ha dit l'alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell.
"És un altre gran colp a la base econòmica i logística en la qual es basa Rússia per a dur a terme la invasió d'Ucraïna" i el seu objectiu és que el president rus, Vladímir Putin, "detinga aquesta guerra inhumana i sense sentit", ha afegit Borrell en un comunicat emés pel Consell Europeu, que representa els països de la UE.
Mesures més destacades
La nova tanda de sancions, l'entrada en vigor de les quals s'espera per a aquest mateix dimarts després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea, inclou una prohibició total de qualsevol transacció amb unes certes empreses estatals russes en diferents sectors i que la Comissió Europea va denominar en un altre comunicat "el complex militar-industrial del Kremlin".
A més, s'afig una prohibició d'importació de la UE sobre els productes d'acer, que ascendeix a aproximadament 3.300 milions en ingressos d'exportació perduts per a Rússia, segons càlculs de Brussel·les, que puntualitza que es distribuiran majors quotes d'importació a uns altres tercers països per a compensar.
Les restriccions inclouen també una prohibició de "gran abast" de noves inversions en el sector energètic rus, amb excepcions limitades per a l'energia nuclear civil i el transport d'uns certs productes energètics de retorn a la UE.
Una altra prohibició afecta l'exportació de béns de luxe de la UE (automòbils, joies o altres productes) per a "colpejar directament les elits russes".
A més, la llista de persones i entitats sancionades s'ha ampliat encara més per a incloure més oligarques i elits empresarials vinculades al Kremlin, així com empreses actives en àrees militars i de defensa, que estan secundant logísticament i materialment la invasió.
També hi ha una nova llista d'actors actius i considerats clau en la desinformació.
I, finalment, se suma una prohibició de la qualificació de Rússia i empreses russes per part de les agències de qualificació creditícia de la UE i la prestació de serveis de qualificació a clients russos, la qual cosa "els faria perdre encara més accés als mercats financers de la UE", destaca l'executiu comunitari.
Rússia, fora de l'estatus de nació més afavorida
Després de l'anunci fet el divendres passat pel G7, la UE, juntament amb altres membres de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), ha acordat també aquest dimarts negar als productes i serveis russos el tracte de nació més afavorida en els mercats de la UE, la qual cosa privarà Moscou d'"importants beneficis".
Aquestes accions contra Rússia "protegeixen els interessos essencials de seguretat de la UE i els seus socis" per l'agressió "no provocada, premeditada i injustificada" de Rússia contra Ucraïna, amb l'assistència de Bielorússia, i estan "plenament justificades" en virtut de la legislació de l'OMC, ha destacat Brussel·les.
La Comissió també ha rebut la llum verda del Consell per a sol·licitar, en nom de la UE, la suspensió del procés d'adhesió de Bielorússia a l'OMC.
"Rússia i el seu còmplice Bielorússia tenen plena responsabilitat per aquesta guerra d'agressió i els responsables hauran de retre comptes pels seus crims, inclòs l'atac indiscriminat contra civils i béns civils", ha subratllat la UE, que ha exigit a Moscou "cessar en la seua acció militar i retirar totes les forces i equips militars de tot el territori d'Ucraïna de manera immediata i incondicional".