La UE assegura que, si hi hagué sabotatge en el Nord Stream, hi haurà "una resposta contundent"
Les tres fuites quasi simultànies fan pensar en un atac intencionat contra la infraestructura energètica que transporta a la Unió Europea el gas procedent de Rússia
Les sospites d'un sabotatge planen sobre les fuites detectades en els gasoductes Nord Stream 1 i 2, que discorren en paral·lel en aigües del mar Bàltic, i han provocat que les autoritats de Suècia i Dinamarca activen l'emergència climàtica.
Són tres fuites de quasi simultànies que fan pensar que es tracta d'un atac intencionat contra la infraestructura energètica que transporta a la Unió Europea el gas procedent de Rússia. I això passa en plena crisi de subministrament, quan el Kremlin està utilitzant l'energia com a arma política en la guerra d'Ucraïna.
Tant Dinamarca com Suècia asseguren que les fuites de gas no són producte d'un accident. La primera ministra sueca, Magdalena Andersson, parla obertament de sabotatge, i la seua homòloga danesa, Mette Frederiksen, afirma que "la clara valoració de les autoritats és que es tracta d'un acte intencionat i no d'un accident".
En termes semblants s'ha expressat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha advertit que qualsevol interrupció deliberada de la infraestructura energètica és inacceptable i que Europa respondrà de forma contundent.
"Ara és primordial investigar els incidents, obtindre total claredat sobre els esdeveniments i saber el perquè. Qualsevol interrupció deliberada de la infraestructura energètica europea activa és inacceptable i conduirà a la resposta més forta possible", ha dit Von der Leyen.
Els sismògrafs de la zona del gasoducte van detectar dilluns dues explosions. Hores més tard es va detectar la primera fuita i, en acabant, les altres dos. L'empresa operadora assegura que els danys en els conductes no tenen precedents. La marina danesa ha establit una zona de seguretat en la qual ha restringit la navegació.
Els dos gasoductes han estat en el centre de la guerra energètica entre Rússia i la Unió Europea. Ara mateix, cap de les dues està en funcionament.
El Nord Stream 1 fa quatre setmanes que no transporta gas, després que Rússia al·legara una avaria en un compressor. El Nord Stream 2 no ha entrat mai en funcionament per la guerra contra Ucraïna. A pesar d'això, els dos tubs estan plens de gas que s'ha de mantindre a una pressió constant.