La UE avaluarà la vacuna de Pfizer el 29 de desembre i la de Moderna el 12 de gener
L'Agència Europea del Medicament ja estudia les peticions, però el possible vistiplau no arribarà abans de finals de mes.
L'Agència Europea del Medicament ha anunciat que el Comité de Medicaments Humans conclourà la seua avaluació sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna contra la covid-19 de Pfizer el 29 de desembre i sobre la vacuna de Moderna el 12 de gener.
La farmacèutica nord-americana Pfizer i l'empresa de biotecnologia alemanya BioNtech han sol·licitat a les autoritats sanitàries europees l'autorització per a l'ús a la Unió Europea de la vacuna que han desenvolupat conjuntament. En un comunicat conjunt les empreses han expressat l'esperança en el fet que la vacuna puga començar a usar-se a Europa abans que acabe l'any. Els assajos clínics atribueixen a la medicació, anomenada BNT162b2, una eficàcia del 95%.
La comunicació de Pfizer-BioNtech té lloc l'endemà que la farmacèutica nord-americana Moderna demanara l'autorització per a distribuir la seua vacuna, l'ARNm-1273, als Estats Units i Europa. En aquest cas, s'ha acreditat un 94,1% d'efectivitat i una taxa d'èxit del 100% en casos greus i amb símptomes severs.
L'Agència Europea del Medicament (EMA) ja ha començat a avaluar les sol·licituds de comercialització d'ambdues vacunes. Fonts de l'entitat expliquen que caldran diverses setmanes per a estudiar les peticions i no s'espera que es confirme o rebutge l'autorització fins a finals de mes “com a mínim”, ja que s'ha d'analitzar tota la documentació que han presentat les farmacèutiques.
El comité científic de medicaments humans de l'EMA ja té programades dues reunions extraordinàries, una el 29 de desembre amb l'arxiu de Pfizer/BionNTech i una altra per al 12 de gener amb la sol·licitud de Moderna. D'eixes trobades podria eixir la llum verda per a distribuir ambdues vacunes en el continent europeu, sempre que superen totes les proves i processos. L'última paraula la té la Comissió Europea, que haurà d'aprovar la distribució definitiva dels fàrmacs perquè puguen començar a administrar-se a la població el 2021.