La UE condemna l’“assassinat” a l'Iran d’una jove arrestada per portar el vel malament
Mahsa Amini va morir a l’hospital després de patir un infart a la comissaria on la tenien detinguda per no cobrir-se el cap adequadament segons les normes iranianes
La Unió Europea (UE) ha considerat aquest dilluns “inacceptable” l’“assassinat” de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, morta per un infart mentre estava custodiada per la policia a Teheran per no portar ben posat el vel, peça obligatòria al país.
“El que ha ocorregut és inacceptable i els autors d'aquest assassinat han de rentre comptes”, ha indicat en un comunicat un portaveu de l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell.
El portaveu del cap de la diplomàcia comunitària ha recalcat que és “imperatiu” que les autoritats iranianes garantisquen el respecte dels drets fonamentals de la seua ciutadania, i que qui estiga sota qualsevol forma de detenció no siga objecte de cap classe de maltractament. “Els nostres pensaments estan amb la família de Mahsa Amini i els seus amics”, ha conclòs.
Amini va morir divendres a conseqüència de l'infart i el coma que va patir el dimarts anterior mentre estava en una comissaria de Teheran, on la tenien detinguda per la coneguda com a policia de la moral per no portar el vel col·locat adequadament, segons les normes iranianes.
Hores més tard d’arribar a la comissaria va ser ingressada a l'Hospital Kasra de la capital, en coma després de patir un atac al cor. La policia va afirmar al seu moment que la jove "va patir sobtadament un problema del cor", però la família ha negat que patira cap classe de malaltia.
El cap de la policia de Teheran, Hossein Rahimi, ha qualificat aquest dilluns la mort d'Amini com "un incident desafortunat" i ha afirmat que és fals que la jove fora colpejada o maltractada sota custòdia policial.
El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, ha ordenat una investigació per a aclarir els fets, i estaments judicials han assegurat que s'arribarà fins al final per a determinar les causes de la mort.
El vel és obligatori des de la revolució de 1979 liderada per l'aiatol·là Ruhollah Khomeini, qui va declarar que sense ell les dones estaven “nues", però el govern de l'ultraconservador Raisi ha augmentat en els últims mesos la pressió perquè les dones complisquen les estrictes regles de vestimenta.