Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La UE defén en la COP16 de Colòmbia l'aplicació "urgent" del pacte global de biodiversitat

El finançament, la bioseguretat i l'avaluació de les accions programades de cara al 2023 són els principals punts d'esta trobada internacional

Aus en una marjal valenciana / Marta Montojo (EFE)

La ciutat colombiana de Cali acull des d'este dilluns fins a l'1 de novembre la COP16 de Biodiversitat, una trobada organitzada per l'ONU per a discutir i negociar acords que protegisquen la naturalesa i posar-li fre a la destrucció dels recursos naturals del planeta. La Unió Europea defensarà la necessitat d'implementar “urgentment” l'acord global sobre biodiversitat i es reafirma en el compromís internacional de protegir un terç del planeta per al 2030.

La Unió Europea posa l'èmfasi en el fet que “la contínua pèrdua de biodiversitat és una amenaça global i existencial per a la humanitat, i es necessita un canvi transformador per a abordar este desafiament”. Des d'esta base, el Consell Europeu, en representació dels estats membres, reclama l'aplicació del Marc Global de Biodiversitat Kunming-Montreal negociat el 2022 amb l'objectiu de posar "a la naturalesa en un camí cap a la recuperació en benefici de les persones i el planeta".

El bloc comunitari va decidir aplicar l'acord del 2022 a través de la Llei de restauració de la naturalesa per a reparar els ecosistemes danyats i incideix en "la importància crucial d'integrar la biodiversitat en tots els nivells de govern i la societat". Per a fer-ho possible, la UE dona suport al paper del Fons per al Medi Ambient Mundial, el mecanisme financer de la convenció de l'ONU sobre biodiversitat.

Les aspiracions de l'última edició a Colòmbia

L'edició 16a de la COP de Biodiversitat arriba a Colòmbia després que Turquia, que anava a ser l'amfitriona, renunciara a celebrar-la per causa de l'emergència patida pels terratrémols de 2023. Des de llavors, el govern colombià ha fet d'esta reunió una de les seues banderes.

Esta cita reunirà més de 190 països, organitzacions observadores, grups de joves, societat civil, acadèmia i públic en general. El focus estarà posat en la implementació del Marc Kunming-Montreal, aprovat en l'última cimera celebrada al Canadà. L'objectiu principal és protegir el 30% del planeta, incloent-hi àrees terrestres, marines i d'aigua dolça, convertint-les en àrees protegides per al final d'esta dècada i la restauració del 30% dels ecosistemes degradats. A més, el marc posa èmfasi en la restauració i protecció d'ecosistemes crítics, com les selves tropicals i els aiguamolls, que són essencials per a la biodiversitat i l'equilibri climàtic.

Colòmbia ha marcat tres metes per a este cim: el finançament del compliment de les metes climàtiques, que la ministra ha admés que serà el punt més crític de les negociacions; establir un marc d'accés a beneficis de les cadenes genètiques digitalitzades i els recursos genètics, i, com a tercer objectiu, l'avaluació de les accions dels països per al compliment de les 23 metes de biodiversitat per al 2030.

Medi ambient