Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

La UE i els Estats Units redoblen la pressió sobre Bielorússia i prometen sancions

Milers de persones refugiades estan bloquejades en la frontera amb Polònia, on esperen envoltades pel fred i la fam per a intentar creuar

Migrants esperen en la frontera entre Polònia i Bielorússia / Leonid Scheglov (Reuters)

L'escalada de tensió a la frontera entre Polònia i Bielorússia, on hi ha bloquejades milers de persones refugiades que tracten d'entrar a la Unió Europea (UE), ha portat les autoritats comunitàries a tancar files amb els Estats Units i endurir el discurs contra el govern bielorús, a qui acusen d'instigar la crisi migratòria. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'homòleg estatunidenc, Joe Biden, han promés imposar sancions de manera coordinada al règim d'Aleksandr Lukaixenko perquè cesse els "atacs" a la democràcia i els drets humans. 

Ambdós mandataris s'han reunit aquest dimecres a la Casa Blanca per a analitzar la situació a la regió fronterera de Hrodna. En els últims dies hi han arribat milers de persones migrants indocumentades, acompanyades per efectius de les forces de seguretat bielorusses, però el govern de Polònia no els permet entrar en el seu territori. Tant Polònia, la UE, i l'OTAN, com altres països, responsabilitzen el règim de Lukaixenko d'haver desencadenat la crisi a propòsit, en fomentar el viatge a Minsk —capital de Bielorússia— de les persones que volen arribar a la UE procedents de l'Orient Mitjà i Àfrica, i traslladant-les fins la frontera polonesa.

Von der Leyen diu que més que una crisi migratòria és l'intent de Bielorússia de desestabilitzar la Unió Europea: "(Biden i jo) compartim absolutament la conclusió que aquest és un atac híbrid d'un règim autoritari (el bielorús) per a tractar de desestabilitzar els seus veïns democràtics, i que no tindrà èxit", ha apuntat la presidenta de la CE en concloure la reunió a Washington, en declaracions a la premsa.

Segons ha anunciat, la UE ampliarà les sancions contra Bielorússia "molt ràpid, a principis de la setmana que ve", i que aquestes noves restriccions afectaran tant individus com entitats d'aquell país. A més, ha afegit que, d'acord amb el que li ha traslladat Biden, els Estats Units també planegen sancionar el règim de Lukaixenko pel que ha ocorregut i tindrà "en efecte" les mesures contra aquest país "a principis de desembre".

Tres persones migrants intenten calfar-se amb una foguera / Ramil Nasibulin (Reuters)

La crisi a la frontera entre Polònia i Bielorússia va camí de convertir-se en un episodi d'enfrontament entre blocs històrics, perquè Rússia dona suport al segon país, amb qui ha fet un front comú, i acusa Brussel·les de crear el problema. El Kremlin nega estar darrere de l'arribada de milers d'immigrants irregulars: "Rússia mai no ha ocultat que en els moments més difícils està disposada a oferir, i ja ho està fent, l'ajuda necessària a Bielorússia", ha dit en roda de premsa el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov.

Enmig de l'encreuament d'acusacions es troben els milers de famílies que estan en condicions penoses pel fred i l'escassetat de menjar, que improvisen focs per a calfar-se mentre els militars bielorussos les vigilen. Les ONG temen una escalada de violència contra aquestes persones i reclamen una intervenció urgent.

També et pot interessar