La UE mantindrà una cimera extraordinària per a abordar les conseqüències de la guerra entre Israel i Hamàs

La reunió arribarà precedida per la polèmica visita de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Israel i que va provocar un comunicat europeu en què es matisaven les seues declaracions

Banderes de la UE a l'entrada de la Comissió
Banderes de la UE a l'entrada de la Comissió / Vincent Isore (Europa Press)

Els líders de la Unió Europea celebren aquest dimarts una cimera extraordinària per videoconferència per a abordar les conseqüències de la guerra entre Israel i Hamàs i per a "ordenar" la postura dels Vint-i-set sobre el conflicte, davant de la gestió que està fent la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "Sentim la necessitat de posar una mica d'orde. És un fet que el que vam veure la setmana passada (...) no reflectia la postura de tots els estats membres", ha dit una alta font europea sobre un dels motius pels quals el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha convocat la reunió.

El viatge que Von der Leyen va fer divendres a Israel per a mostrar el seu suport al govern després de l'atac de Hamàs del passat 7 d'octubre, i les seues declaracions en les quals va dir que el país té dret a defendre's, sense esmentar el respecte al dret internacional, no ha sigut ben rebudes entre tots els governs europeus. "Abans de fer una visita se celebra una cimera. Aquesta és la forma en la qual crec que hauria de fer-se, perquè creiem que primer és important tindre una política clara i després prepares el viatge i la forma en què es comunica", ha assenyalat la mateixa font europea.

El viatge va forçar els líders europeus a emetre ja un comunicat diumenge, dos dies abans de la cimera extraordinària, per a deixar de manifest que la postura de la UE passa per la "condemna en els termes més enèrgics a Hamàs i als seus brutals i indiscriminats atacs terroristes a Israel". Els Vint-i-set van reconéixer el dret d'Israel a defendre's però van matisar que ha de fer-ho "en línia amb el dret internacional humanitari", i van demanar la protecció dels civils a la Franja de Gaza, alhora que van fer una crida per a evitar que el conflicte s'estenga a altres països del Pròxim Orient. En el comunicat, els caps d'estat i de govern van assenyalar que la solució del conflicte ha de passar per dos estats, el d'Israel i el de Palestina.

Mentrestant, Von der Leyen va matisar a última hora de diumenge la seua posició inicial i va demanar a Israel que respecte el dret internacional humanitari. Al mateix temps, Brussel·les va dir dissabte que ha augmentat l'ajuda humanitària a Palestina fins als 75 milions d'euros i hui ha anunciat el primer pont aeri amb Egipte perquè arribe material a la població de Gaza. "Després de l'espantós atac terrorista dels terroristes de Hamàs contra Israel i les seues seqüeles, que ha provocat una situació humanitària desastrosa per a la població de Gaza, la UE continua intensificant la seua ajuda d'emergència al poble palestí", va assenyalar l'executiu comunitari.

Més enllà de la voluntat d'"ordenar" el missatge de la UE respecte a la nova guerra al Pròxim Orient, la cimera ha de servir també per a analitzar les seues conseqüències, segons la carta d'invitació que Michel envia als líders. El president del Consell va assenyalar que la UE ha de continuar en contacte amb els països de la regió per a evitar que el conflicte escale i per a "vigoritzar els esforços" cap a la creació dels dos estats. També va advertir que el conflicte pot tindre "importants conseqüències de seguretat" per a les societats europees, ja que "si no anem amb compte" es poden "exacerbar les tensions entre comunitats i alimentar l'extremisme". Michel va esmentar així mateix la possibilitat que la guerra genere un moviment migratori, primer als països del Pròxim Orient, que "si no es maneja amb cura, existeix el risc que es produïsquen onades migratòries cap a Europa.

També et pot interessar

stats