Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

La UE fa el primer pas per a imposar sancions sense precedents a Hongria

El Parlament aprova un article, per la violació de valors bàsics de la UE, que podria deixar Hongria sense dret a vot.

Eurodiputats aplaudeixen Judith Sargentini, del grup Els Verds, autora de l'informe contra el govern hongarés / Vincent Kessler (Reuters)

El Parlament Europeu (PE) ha aprovat obrir un procediment sancionador contra Hongria per violar de manera continuada les regles de la democràcia. Aquesta decisió s'ha pres amb 448 vots a favor, 197 en contra i 48 abstencions.

És la primera vegada que el PE activa l'anomenat article 7 del Tractat de Roma, que estableix mesures punitives contra els estats membres que no respecten valors bàsics de la Unió, com ara els drets humans o l'imperi de la llei. 

Hi han votat a favor els liberals, socialistes i els grups d'esquerra. El Partit Popular Europeu va donar llibertat de vot als seus diputats. La majoria també ha donat suport la iniciativa però els eurodiputats del Partit Popular espanyol, liderats per Esteban González Pons, han optat per l'abstenció. 

El "botó nuclear" de la UE

L'article 7 del Tractat és conegut com el "botó nuclear" perquè en última instància pot deixar el país afectat sense dret a vot. Una mesura, per tant, de caràcter dissuasori pels evidents riscos polítics que implica utilitzar-lo.

El Parlament ha decidit finalment activar-lo després que el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, vaanunciar dimarts que no es deixarà sotmetre a "xantatge" per part de la Unió Europea i seguirà aplicant les seues polítiques.

Des que va assumir el poder el 2010, Viktor Orbán ha pres nombroses mesures polèmiques que amenacen la independència del poder judicial, la llibertat de premsa i els drets bàsics de les persones migrants i refugiades, a les quals va tancar les fronteres. L'última és una llei que permet condemnar a un any de presó qualsevol persona que ajude migrants i refugiats, i que nombroses ONG veuen com una amenaça.

I ara què?

La decisió del Parlament Europeu significa que ara els estats membres hauran de decidir què fer d'Hongria. Encara que l'article 7 permet deixar sense vot el país afectat, és la sanció més dura, i no pareix probable que s'arribe a aplicar.

Ara el cas es trasllada al Consell de Ministres de la Unió i allà s'ha d'aprovar per majoria qualificada, la qual cosa obligaria a votar a favor països que es mostren reticents, com ara Eslovàquia, Romania, Malta, la República Txeca o fins i tot Itàlia. Polònia, amb un altre govern ultranacionalista i antimigracions, ha amenaçat fins i tot de bloquejar qualsevol iniciativa contra Orbán. 

També et pot interessar