La UE pressiona per a verificar els resultats a Veneçuela i Maduro avisa que l'exèrcit està unit contra el "colp ciberfeixista criminal"
La crisi oberta al país caribeny supera la primera setmana sense que s'hagen publicat encara les actes oficials i l'oposició denuncia la repressió del règim
La crisi a Veneçuela oberta arran de les eleccions presidencials celebrades el 28 de juliol compleix la primera setmana sense que el règim oficialista haja publicat encara les actes de votació oficials que acrediten la victòria de Nicolás Maduro, tal com va proclamar el Consell Nacional Electoral (CNE). Les acusacions de frau des de l'oposició, que no vol reconéixer els resultats difosos pel chavisme, ressonen cada vegada amb més força, acompanyades també pels dubtes i reticències que ha mostrat bona part de la comunitat internacional. Tot això, enmig d'una onada de protestes ciutadanes que han despertat la faceta més repressora del govern veneçolà.
La matinada d'este diumenge, la Unió Europea ha emés un comunicat en què assegura que no pot reconéixer els resultats dels comicis veneçolans sense proves. Reitera que "segueix amb preocupació els esdeveniments" que ocorren al país caribeny i demanen una "major verificació independent dels registres electorals" després de la cita amb les urnes. "Els informes de les missions internacionals d'observació electoral afirmen clarament que les eleccions presidencials del 28 de juliol no van complir les normes internacionals d'integritat electoral", ha expressat l'ens comunitari. Per això, exhorta l'autoritat electoral a publicar les actes oficials de les meses electorals, ja que "sense proves que els sostinguen, els resultats publicats el 2 d'agost pel CNE no poden ser reconeguts".
Divendres, el CNE va oferir un segon i últim balanç, fins al moment, en el qual ratificava el triomf i la reelecció del president Nicolás Maduro amb el 51,95% dels vots, mentre que —va assegurar— l'aspirant opositor Edmundo González Urrutia va obtindre el 43,18% dels suports. Això, amb el 96,87% de les actes escrutades, que encara no s'han publicat. Ara mateix, Brussel·les diu donar més credibilitat a les dades publicades per l'oposició liderada per María Corina Machado i Edmundo González Urrutia, que donen com a guanyador a este últim amb més del doble de vots que Maduro.
La darrera comunicació emesa per la UE s'uneix al que van manifestar dissabte Espanya, Itàlia, França, Alemanya, els Països Baixos, Polònia i Portugal, que signaren una declaració conjunta en la qual demanaven "a les autoritats veneçolanes que publiquen sense demora totes les actes de votació amb la finalitat de garantir la plena transparència i integritat del procés electoral".
Igualment, els Vint-i-set han exigit al règim bolivarià que pose fi a la repressió que pateixen els seguidors de l'oposició que es manifesten als carrers. Reclamen respecte per a estes protestes ciutadanes, que s'arrosseguen des de dilluns en diferents ciutats veneçolanes i que han deixat, segons l'executiu de Maduro, un saldo de més de 2.000 persones detingudes i dos militars morts. L'ONG Fòrum Penal, a més, comptabilitza onze civils morts des que començaren les mobilitzacions. "Les autoritats veneçolanes, incloses les forces de seguretat, han de respectar plenament els drets humans, inclosa la llibertat d'expressió i de reunió. La Unió Europea està seriosament preocupada pel creixent nombre de detencions arbitràries i el continu assetjament a l'oposició", resa el comunicat.
"Colp d'estat ciberfeixista"
El president veneçolà, Nicolás Maduro, no ha tardat a carregar contra este escrit, que ha qualificat de "vergonyós". També ha aprofitat la celebració de l'aniversari de la Guàrdia Nacional Bolivariana —la policia militaritzada del règim— per a criticar amb duresa el líder de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Segons ha dit Maduro, la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) està "cohesionada, unida i en combat per la pau", després del que considera un atac "ciberfeixista" que ha tingut com a objectiu atacar la "família militar". "Els puc dir als que dirigeixen des de l'imperialisme nord-americà este colp d'estat ciberfeixista criminal i a l'oligarquia criminal i feixista (...) que la FANB està cohesionada, unida i en combat per la pau, la democràcia, la constitució i en protecció del poble", ha proclamat.
El mandatari assegura que l'atac cibernètic, denunciat contra el sistema informàtic del CNE buscava atacar la FANB, "intentar dividir-la" perquè l'oposició poguera "avançar en els seus plans de violència". Afig que la força armada veneçolana va respondre de manera "ràpida, serena, coordinada i disciplinada" sobre les manifestacions registrades esta setmana, després de la publicació de resultats oficials del CNE en els quals proclamava el líder chavista guanyador i que l'oposició i gran part de la comunitat internacional rebutgen.