La UE prestarà a Ucraïna 35.000 milions euros amb els actius russos congelats

Rússia continua guanyant terreny en l'est d'Ucraïna i pren la localitat de Novosadove, situada a la regió de Donetsk

Un soldat protegeix les seues oïdes del soroll dels trets
Un soldat ucraïnes al front / X: @ZelenskyyUa

El Consell de la Unió Europea ha donat llum verda a la concessió d'un prèstec de 35.000 milions d'euros a Ucraïna utilitzant com a garantia actius immobilitzats del Banc Central de Rússia. S'espera que el préstec estiga disponible per a Ucraïna abans de finals de 2024 i tinga una duració màxima de 45 anys.

La decisió l'ha presa el Consell per procediment escrit, després que el Parlament Europeu aprovara el dimecres esta ajuda microfinancera, que forma part d'una iniciativa del G7 acordada al juny per a proporcionar fins a 50.000 milions de dòlars (aproximadament 45.000 milions d'euros) a Ucraïna perquè financie les necessitats militars i servisca de suport a l'economia. L'import final que aporte la UE pot ser inferior a eixos 35.000 milions d'euros, segons les contribucions d'altres socis del G7 al préstec, al qual els Estats Units ja ha confirmat que donarà 20.000 milions de dòlars.

L'anomenat Mecanisme de Cooperació de Préstecs a Ucraïna, recentment establit, posarà a la disposició del país els futurs beneficis procedents dels actius congelats del Banc Central de Rússia a la UE.

Després de mesos de negociacions, els membres del G7 (Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit) van ajustar els detalls que permetran utilitzar milers de milions congelats a Rússia.

El préstec està supeditat al compromís d'Ucraïna de mantindre mecanismes democràtics eficaços i respectar els drets humans, així com a altres condicions polítiques que hauran de ser fixades en un memoràndum. Els beneficis provinents dels actius estatals russos congelats finançarien els préstecs. Aproximadament 210.000 milions d'euros del Banc Central de Rússia es mantenen a la UE i continuen paralitzats com a part de les sancions imposades per la invasió d'Ucraïna el febrer de 2022.

En canvi, no han aconseguit alçar el veto d'Hongria a canviar de sis mesos a tres anys el període de renovació de les sancions que mantenen eixos actius russos immobilitzats, perquè continuen donant beneficis extraordinaris per un termini més llarg.

Rússia pren una altra localitat a la regió de Donetsk de l'est d'Ucraïna

Mentrestant la guerra continua i Rússia ha pres en les últimes hores la localitat de Novosadove, situada a la regió de Donetsk de l'est d'Ucraïna prop de la regió veïna de Luhansk, segons la plataforma ucraïnesa d'anàlisi de la guerra DeepState. En el seu canal de Telegram, Deepstate informa també d'avanços russos en diverses zones dels eixos de Kúpiansk, a la regió nord-oriental de Khàrkiv, i en els fronts de Vuhledar, Pokrovsk i Kramatorsk, tots ells a la província de Donetsk. Segons l'Estat Major d'Ucraïna, les tropes ucraïneses van repel·lir en les últimes 24 hores un total de 56 atacs russos en l'eix de Pokrovsk i 47 més en el de Kurajove (també a Donetsk), els dos fronts en què els russos concentren més esforços de tota la zona de contacte.

L'Estat Major de Kíiv xifra en més de 1.400 el nombre de morts i ferits russos durant la passada jornada, en la qual les tropes del Kremlin haurien perdut també 30 vehicles blindats i 51 sistemes d'artilleria.

Rússia continua guanyant terreny en l'est d'Ucraïna malgrat les baixes i pèrdues de material massives que comunica diàriament Kíiv. Els russos continuen l'ofensiva, centrada sobretot en la regió del Donbàs, malgrat haver-se vist obligats a respondre a l'operació transfronterera llançada a principis d'agost per Ucraïna a la regió russa de Kursk, on les forces de Kíev continuen controlant una part del territori.

També et pot interessar

stats