Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La UE i el Regne Unit arriben a un acord sobre Irlanda del Nord

Es desconeix encara si el pacte, del qual no han transcendit més detalls, serà sotmés a votació al parlament britànic

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en una reunió a Windsor / Pool

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit han arribat aquest dilluns a un acord sobre el controvertit Protocol d'Irlanda del Nord, tal com han informat aquest dilluns fonts del govern britànic, tot i que encara no n'han trascendit detalls.

Aquest acord culmina les negociacions entre el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, a la localitat de Windsor, segons ha avançat una font oficial de l'executiu del Regne Unit a mitjans britànics. Els dos líders han oferit una roda de premsa conjunta per a formalitzar el pacte, que culmina anys de negociacions i hauria d'aplanar el camí per a la futura relació post-Brexit entre la UE i el Regne Unit. En la compareixença, Sunak ha avançat que l’acord serà sotmés a votació en el parlament "en el moment adequat” i que el vot resultant “serà respectat”. 

A les 18:30 GMT, després d'haver informat el seu gabinet dels termes de l'acord, Sunak compareixerà davant la Cambra dels Comuns del Parlament britànic per a oferir detalls i enfrontar-se a les preguntes dels diputats i diputades.

El desafiament de convéncer l'ala pro-Brexit del Partit Conservador i el Partit Democràtic Unionista

Després de tancar les negociacions amb Von der Leyen, el primer ministre afronta el desafiament de convéncer l'ala pro-Brexit del seu partit i el Partit Democràtic Unionista, que hi han mostrat les principals reticències. Els últims senyals apunten al fet que Sunak pot comptar amb el suport d'algunes de les veus més qualificades dels 'tories' euroescèptics com la del secretari d'Estat per a Irlanda del Nord, Steve Baker, o d'altres puntals del partit com l'exprimer ministre Boris Johnson, que encara no s'han pronunciat.

En virtut de l'actual protocol, Irlanda del Nord queda dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s'efectuen entre l'illa de Gran Bretanya i la d'Irlanda, fet que evita alçar una frontera física entre les dues Irlandes i permet no perjudicar l'acord de pau del Divendres Sant de 1998. Aquesta frontera comercial, situada a la mar d'Irlanda, ha creat també problemes polítics entre els unionistes, perquè consideren que danya la seua relació amb la resta del Regne Unit.

Un dels dubtes és si el Partit Democràtic Unionista acceptarà restablir l'executiu autonòmic nord-irlandés paralitzat des de l'any passat, després que la nacionalista Sinn Féin guanyara les eleccions autonòmiques i la formació unionista, segona més votada, rebutjara incorporar-se al govern com estipula l'Acord de Divendres Sant.

Alguns aspectes de l'acord

Sunak ha assegurat que l'acord aconseguit després d'anys de negociacions "ofereix un comerç fluid en tot el Regne Unit, protegeix Irlanda del Nord i salvaguarda la sobirania del seu poble".

Entre els canvis més importants al text actual, que va ser subscrit en 2019 per l'exprimer ministre tory Boris Johnson, s'eliminen els controls fronterers entre Irlanda del Nord i Gran Bretanya per als béns destinats només a la província britànica. Aquests béns aniran per un "carril verd", mentre que en el "roig", amb revisions mèdiques duaneres, es mantindran els que van a la república d'Irlanda, que roman a la Unió Europea i el mercat únic europeu. Això "eliminarà la sensació que hi ha una frontera" entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit, ha mantingut Sunak.

A més, ha afegit, el parlament autònom de Belfast, més conegut com Stormont, podrà aplicar "un fre d'emergència davant de qualsevol canvi en les normes per als béns" que introduïsca la Unió Europea. "Si (Stormont) estira el fre, el govern britànic tindrà capacitat de veto" sobre la seua implementació, ha explicat.

Els unionistes avisen que analitzaran l'acord abans de decidir si el secunden

El líder del Partit Democràtic Unionista d'Irlanda del Nord (DUP), Jeffrey Donaldson, ha afirmat que la seua formació tardarà cert temps a analitzar l'acord abans de decidir si donen suport als seus termes. "Ens prendrem un temps per a considerar els detalls i per a comprovar si [l'acord] supera les nostres set proves", ha indicat en Twitter el líder unionista, en referència a les set condicions que el DUP considera que qualsevol pacte post-Brexit ha de complir per a tindre el seu beneplàcit.

La formació, que juntament amb l'ala més euroescèptica del Partit Conservador, ha liderat l'oposició al protocol nord-irlandés en els últims anys, exigeix que qualsevol nou acord entre Londres i Brussel·les assegure que "no hi haja controls de mercaderies" entre l'illa de Gran Bretanya i Irlanda del Nord. També demana que "els nord-irlandesos puguen decidir sobre les lleis que els governen" i que "no s'alcen barreres reguladores entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit".

També et pot interessar