La UE tanca un acord “històric” per a gestionar la migració

Von der Leyen afirma que el pacte permetrà que “els europeus decidisquen qui ve a la UE i qui pot quedar-se” i no les màfies i els contrabandistes

Imatge d'arxiu d'una pastera que arriba a la illa d'El Hierro
Imatge d'arxiu d'una pastera que arriba a la illa d'El Hierro / Salvament Marítim

Després de tres anys i d’intenses negociacions en les últimes hores, el Parlament Europeu i el Consell han aconseguit tancar un acord polític "llargament esperat" sobre el pacte que regularà la migració i l’asil en l’espai comú. Aquest acord pretén gestionar de manera previsible i ordenada els fluxos d'immigrants que arriben a territori europeu. Des del punt de vista de la presidenta de la Comissió Europea, es tractava d’un acord necessari per a afrontar el que ha qualificat en X de “desafiament europeu que requereix solucions europees”.

Von der Leyen ha acollit amb “satisfacció” l’acord, que ha definit com a “històric”. L’acord permetrà als estats membres gestionar junts aquest “desafiament europeu comú”. En una declaració, la política alemanya ha recordat que al començament del seu mandat es va comprometre a establir un sistema comú per a gestionar la migració a la UE.

Els estats membres en les nostres fronteres exteriors necessiten gestionar la migració il·legal, que desafia sovint la protecció fronterera Ursula von der Leyen - Presidenta de la Comissió Europea

"Cada any, centenars de milers d'immigrants irregulars emprenen viatges perillosos per a arribar a les nostres fronteres. Sovint són víctimes de delinqüents, contrabandistes i traficants que els atrauen amb falses promeses de salconduit i els extorsionen", va lamentar Von der Leyen. Per això, "els estats membres en les nostres fronteres exteriors necessiten gestionar la migració il·legal, que desafia sovint la protecció fronterera".

La presidenta de la Comissió Europea va afegir que aquest pacte polític que, per a entrar en vigor ha de ser ara aprovat formalment pel ple de l'Eurocambra i pel Consell, garantirà "que hi haja una resposta europea eficaç a aquest desafiament europeu". "Significa que els europeus decidiran qui ve a la UE i qui pot quedar-se, no els contrabandistes. Significa protegir els qui ho necessiten", va recalcar la política alemanya.

Von der Leyen també va posar en relleu que l'acord garantirà que "els estats membres compartisquen l'esforç de manera responsable, mostrant solidaritat amb aquells que protegeixen les nostres fronteres externes i al mateix temps prevenen la migració il·legal a la UE".

Així mateix, va assenyalar, el pacte de migració i asil donarà a la UE i als seus estats membres les eines per a reaccionar ràpidament en situacions de crisi. Per exemple, quan els estats membres s'enfronten a un gran nombre d'arribades il·legals o a la instrumentalització de països hostils, que intenten deliberadament desestabilitzar la UE o els seus estats.

També et pot interessar

stats