Últim adeu a la reina Isabel II

Prop de 2.000 convidats, entre representants de cases reials i líders polítics de diversos països, assististeixen al funeral de la reina més longeva, que soterraran hui al castell de Windsor

Últim adeu a la reina Isabel II / À Punt NTC

Londres dona aquest dilluns l'últim adeu a la reina Isabel II en un funeral d'estat que ja ha sigut qualificat com un dels esdeveniments més multitudinaris que ha viscut aquest país en les últimes dècades.

S'espera que la població de la ciutat s'incremente en un milió de persones durant aquesta jornada i les autoritats britàniques han informat de mesures de seguretat extraordinàries, com ara el veto als avions que sobrevolen per davall de 762,5 metres pel centre de Londres, així com el tancament de diverses estacions cèntriques de metro. 

Prop de 2.000 convidats, entre representants de cases reials i líders polítics de diversos països, assististeixen al funeral de la reina més longeva, que començarà a les 11:00 hores (12:00, hora peninsular).

Serà a les 8:00 quan s'obriran les portes de l'abadia de Westminster per a permetre l'entrada dels assistents al servei. Mandataris com el president dels Estats Units, Joe Biden, i representants de monarquies de tot el món, com els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia, els emperadors del Japó i la major part dels presidents dels catorze estats de la Commonwealth hi estaran presents.

El degà de Westminster, David Hoyle, oficiarà el funeral, mentre que l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, farà un sermó i la primera ministra britànica, Liz Truss, llegirà un text religiós.

A les 11:55, un toc de corneta marcarà el començament de dos minuts de silenci que es respectaran en tot el país. L'himne nacional i una peça de lament interpretada pel gaiter oficial d'Isabel II posaran fi al servei fúnebre al migdia.

A les 13:00, en l'arc de Wellington, les restes de la sobirana les transferiran a un cotxe fúnebre per a fer l'últim viatge cap al castell de Windsor, on l'enterraran a la capella de Sant Jordi al costat del seu marit, el príncep Felip. La cerimònia conclourà amb dos minuts de silenci, que es faran de manera conjunta en tot el país.

Durant els últims dies, a Londres, riuades de ciutadans vinguts de diversos punts del país han esperat pacientment el torn per a presentar els respectes davant del fèretre de la reina. Des que dimecres passat es va obrir al públic la capella ardent a l'interior de l'abadia, centenars de milers de persones han esperat hores o han fet nit a la intempèrie per a rendir-li homenatge, bé amb una inclinació de cap, bé senyant-se davant del cadafal. La capella ha estat oberta fins a les 6:30 d’aquest dilluns, quan 142 mariners de la Royal Navy han traslladat el fèretre del palau a l'abadia de Westminster.

Aquest dilluns serà una jornada festiva al Regne Unit, amb la finalitat de permetre seguir el funeral al nombre més gran de persones. Unes 125 sales de cinema emetran l'esdeveniment, així com els canals de televisió Sky News, ITV i la BBC per a les persones que segueixen el funeral des de casa.

També et pot interessar

stats