La ultradreta de Le Pen guanya la primera volta de les eleccions legislatives a França

Marine Le Pen demana per al segon torn del 7 de juliol assolir la majoria absoluta

Le Pen pronuncia un discurs després dels resultats parcials en la primera volta de les eleccions legilastives en Henin-Beaumont, França
Le Pen pronuncia un discurs després dels resultats parcials en la primera volta de les eleccions legilastives a Hénin-Beaumont, França / REUTERS/Yves Herman
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juny 2024 - 20:55 Actualitzat: 30 de juny 2024 - 22:14

El partit ultradretà Reagrupament Nacional (RN), capitanejat per Marine Le Pen, ha guanyat la primera volta de les eleccions legislatives franceses i està en disposició d'aconseguir la majoria absoluta en la segona, segons les estimacions de vot publicades després de tancar les urnes este diumenge a les 20:00 hores.

L'RN i alguns aliats conservadors haurien aconseguit entre un 33 i un 34,5% dels vots, mentre que el Nou Front Popular (NFP) d'esquerra, s'emportaria entre el 28,1 i el 28,5%.

Més lluny quedarien el bloc del president Emmanuel Macron, entre un 20,3 i un 22,5%. D'altra banda, el conservador Els Republicans (LR) pot haver aconseguit un 10%.

L'RN i els seus aliats podrien aconseguir la majoria absoluta de l'Assemblea Nacional, que està en 289 diputats, segons dos de les projeccions per a la segona volta.

Marine Le Pen ha comparegut pocs minuts després de fer-se públiques estes estimacions i ha demanat per al segon torn del 7 de juliol "una majoria absoluta" que permeta governar al candidat de la seua formació, Jordan Bardella, "sense les traves" del president francés, Emmanuel Macron.

"No hi ha res més normal que l'alternança política. Per a això necessitem una majoria absoluta", ha afirmat Le Pen, que ha sigut reelegida diputada en la seua circumscripció del nord de França en primera volta amb una àmplia majoria.

Per la seua part, el president de França, Emmanuel Macron, ha demanat en un comunicat distribuït pel palau de l'Elisi després de conéixer els primers sondejos "una unió àmplia clarament democràtica i republicana" contra l'extrema dreta.

Per altre costat, Jean-Luc Mélenchon, líder de França Insubmisa (LFI), partit integrat en l'NFP, ha anunciat que en la segona volta que té lloc el 7 de juliol retiraran les candidatures allà on han quedat en tercer lloc. "Ni un vot de més per a l'RN, ni un escó de més per a l'RN", ha declarat.

També et pot interessar

stats